Megkezdődik a miskolci légimentőbázis fejlesztése

 

 

 

 

A városban és vonzáskörzetében a mentési feladatok hatékony, legrövidebb időn belüli végrehajtása, a sérültek mihamarabbi szakszerű orvosi ellátása valósulhat meg ezáltal.

 

A korábban kijelölt települések közül a rendőrség Miskolcon nem rendelkezett a légimentőbázis kialakításához szükséges építési területtel, pedig az országos lefedettség biztosításához további bázisok létesítése vált szükségessé.

 

A légimentőbázisok optimális elhelyezésének feltétele, hogy a lehető legnagyobb hatótávolságban képesek legyenek Magyarország területét lefedni, egy-egy bázis mentési területe a legnagyobb területre – minél több embert érintve – terjedjen ki, a minél magasabb szakmai színvonalú segítségnyújtást támogatva.

 

Ez a fejlesztés Miskolcon, egy jelenleg is légimentő-bázisként működő, az önkormányzati vagyonkezelő tulajdonában lévő ingatlanon valósul meg, amely adásvételi szerződés útján kerül a Magyar Állam tulajdonába, és a Készenléti Rendőrség vagyonkezelésébe.

 

A fejlesztés során speciálisan kialakított leszállóhelyet, a helikopter elhelyezését célzó hangárépületet, mentőautó részére szolgáló garázsépületet, valamint a személyzet (orvosok, paramedikusok, pilóták) pihenését szolgáló körleteket és szociális helyiségeket tartalmazó kiszolgáló épületet terveznek megvalósítani.

 

A légimentési feladatokat az Országos Mentőszolgálat által alapított Magyar Légimentő Nonprofit Kft. látja el, a tulajdonosi jogokat pedig 2020. január 1-től a Készenléti Rendőrség gyakorolja.

A cél az ország területén a légimentési képesség lefedettségének további javítása, hogy a lehető legrövidebb időn belül tudjanak a bajbajutottakon segíteni. Ezt a célkitűzést hivatottak támogatni az újonnan kialakítandó légimentő bázisok is.

A tervezett légimentőbázis 1 hektár területigényű, a repülőtér további területét ez nem érinti – így a terület tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt., szándéka szerint a fennmaradó 23,5 ha területen továbbra is biztosítani tudja a repülési célú használatot.