Koronavírus-vakcina: ennek a négy állatfajnak köszönhetjük, hogy van remény

Koronavírus-vakcina: ennek a négy állatfajnak köszönhetjük, hogy van remény instant tudomány szerző Illényi Balázs olvasási idő 3 perc megjelent 2020.11.15. 11:00

Hiába kísérleteznek többféle vakcinával már embereken, a koronavírus ellenszerének kutatásából továbbra is kihagyhatatlanok az állatok. Erre négy emlősfajt találtak a legalkalmasabbnak. hirdetés Nagy volt a kapkodás tavasszal a koronavírus miatt, a más területen már bevált hatóanyagokat embereken is próbálgatták, emiatt pedig indokolatlanul háttérbe szorult a hagyományos gyógyszerkísérletek preklinikai fázisa – emelte ki Xavier de Lamballerie, a marseille-i egyetemi klinika virológusprofesszora a Le Monde napilapnak nyilatkozva.

 

Pedig ez a klasszikus vakcinafejlesztés át nem ugorható, akár 2-3 évig is tartó állomása. Ilyenkor próbálják ki állatokon is a Petri-csészékben és szövettenyészetekben már ígéretesnek bizonyult molekulákat – és szelektálják ki több mint 99 százalékukat. Bármennyire is felgyorsult a Covid–19 elleni oltás fejlesztése, a preklinikai fázis most sem spórolható meg. A betegség terjedésének, fejlődésének, az immunrendszer reakciójának vagy egy potenciális gyógyszer hatékonyságának vizsgálatába állatokat is be kell vonni.

Az Egészségügyi Világszervezet március óta koordinálja azokat a kutatásokat, amelyek a koronavírus tanulmányozásához legmegfelelőbb fajokat választják ki. A kutyákat, macskákat, sertéseket, kacsákat és több más két- és négylábút is monitorozó vizsgálat konklúzióját szeptember végén tette közzé a több mint 60 fős nemzetközi kutatócsapat a Nature tudományos magazinban. Erről szól még a cikk: