Hétköznapi erotika – megjelent a Miskolci Naplóban -az ősi  mesterség nem apáról fiúra száll

Három nap, két éjszaka Bécsben a miskolci Expresszel. Elsőre bevásárlás, s egy kis üzérkedés a Mariahilferen, egy Commodore és egy pár CB rádió Koduba Gyuri üzletéből. A Burg és a Schönbrunn látatlanban kipipálva. Ha minden igaz, ezek jövőre is ott lesznek. A Spartacus szexshop és a felnőttmozi viszont kihagyhatatlan. Üres a nézőtér, a bécsieket már régen nem hozza lázba a pikáns történetek sorozata.

Koduba Gyuri bécsi boltja. Barátom búvárkodott a horváth tengerparton majd egy mélymerülés után nem a kellő ütemben jött fel és a helyszínen életét vesztette.

A kétschillinges zsöllye – egy dobozos Fanta ára – az első sorba szól. Majdnem a vászon alá. Egy óra is sok a temérdek izgalomból. A hátragörnyedt nyak merevedése hazáig tart. A bolti kacatok között találunk emlékbe egy hatvanas évekbeli szinkronizálatlan, de tökéletesen érthető nyolcmilliméteres szexfilmet. Hülye lennék nem megvenni. Szűk körű házimozi csak beavatottaknak Miskolcon, a Madarász Viktor utcai barátoméknál. Biztos, ami biztos, a család gyerekei kizárva, s egy ajtónálló vigyáz, nehogy hívatlan vendégek lepjenek meg. Tökéletes a konspiráció, mégis nagy a drukk. Ki tudja, hogy a gyelaju CCCP házi vetítő mennyire lesz kompatibilis az imperializmus mocskos melléktermékével. Hiszen ez a film nem azzal kezdődik, hogy egy hiányosan öltözött pár – egy nő és egy férfi, mint a kommunizmusban – közös, kézzel markolt sarló kalapácsával körbeforog a celluloid szalag látványára szomjazók előtt.

Most éppen Colorádóban a Honda generálmenedzsere

Miskolcon késik a szexuális szabadság vértelen forradalma. Barátom, Dess Dobrossi, nekem Dezső, volt munkatársam, a téma szakértője, most az óceán túlpartjáról, Coloradóból jelentkezik be. Videós messengeren. Kifordítja a telefonját, büszkén, hadd lássuk, óriási lángtengeren át munkába autózik. A nyári szárazság miatt a coloradói állam egyharmada parázslik. Ebben a díszletben nosztalgiázik. Meséli, a rendszerváltás után övé az első miskolci szexshop. Egy lepukkant Tetemvári épület földszintjén nyitja meg. Magam is reklámozom, de hiába, elmarad a tolongás. Csupán a késő délutáni zárás előtt van mozgás. Mint a járvány idején, egy vásárlónál soha sincs több a boltban. Kivárják a sorukat. A hölgyek kevésbé szégyenlősek, s nem szemérmesek. Kikérik Dezső tanácsát. Ő helyből is képes nagyot blöffölni. A férfiak a potencianövelőket keresik. A Viagrát még a világ se ismeri, így olyan különös, vietnámi maszlagokat vesznek. Itt soha senki, semmikor nem reklamál. Pedig ott lóg a falon a vásárlók könyve és a helyi jegyző elérhetősége.

Majd jön a nagy dobás. A miskolci Buda és a Tempó taxi közös vállalkozásaként megnyílik az első miskolci peep show a Déryné utcában. Gyakorló szerkesztőként hosszan töprengek, közérdekű hírként vagy fizetett reklámként osszuk meg az információt. Nagyon nem kell promotálni, maguk a taxisok szájról szájra adják, itt vannak Ukrajna legszebb lányai a belvárosban. Potom kettő forintért 10 percig tekeregnek a hölgyek a krómozott rudakon. A kukucskálók időzárasak, a szomszéd bokszba is behallatszik, amikor a blende exponál. Az érdeklődés s a forgalom hamar a csúcsra ér, ám ugyanilyen ütemben lohad is.

A következő, Búza téri vállalkozásuk se éri meg a második esztendőt. A nyitott határok mellett a felnőttjátékszerek nyugat-európai választéka is cunamiként árasztja el az országot

. A diszkrét s intim csomagküldők a helyi kereskedőket is leverik. Hiába, a világ legősibb mestersége nem annyira meseszerű, sosem apáról száll fiúra.

Szántó István