2020.11.29.

Ezeken a felvételeken jól látszik, milyen pusztítást tud végezni a tüdő állományában a vírus. És bár általában meggyógyul, hegesedés miatt csökkenhet a tüdő kapacitása, mutatjuk, miért.

  • tegnap 08:16

    Koronavírusos? Ha ezt tapasztalja, hívja a mentőket!

  • tegnap 08:02

    Koronavírus: ekkor indulhat a 3. hullám

Koronavírus: miért fontosak a képalkotó vizsgálatok?

A mellkas CT-vizsgálatok nagyon fontos szerepet töltenek be a COVID-19 betegség gyógyításában, hiszen megerősíthetik a koronavírus-fertőzés gyanúját, és információkat biztosítanak a betegség lefolyásáról, támogatva ezzel a gyógyítás folyamatát. Ezzel kapcsolatban Dr. Papp Éva, az Affidea Budapest Péterfy-Baleseti kórházi képalkotó központ orvosigazgatója elmondta:

„A friss, akár tünetmentes fertőzöttek esetében is megjelenhetnek olyan jelek a CT-felvételeken, amelyek koronavírus-fertőzésre utalhatnak. Ha a tüdőt ábrázoló CT-szeleteken úgynevezett GGO (ground glass opacity), tejüveghomály látható a COVID-19-re jellemző elhelyezkedéssel, akkor mindenképpen fel kell vetni a COVID-19 fertőzés gyanúját.

Koronavírusos magyar beteg tüdeje az 1. és a 18. napon Forrás: Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika

A körülírt homályos részek térbeli elhelyezkedése – kiterjedése megmutatja azt is, hogy mennyire súlyos a páciens állapota, illetve a következő napok klinikai prognózisára is következtetések vonhatók le.

A foltok általában először a tüdő jobb oldalán jelennek meg, a betegség súlyosbodásával pedig a tüdő mindkét oldalán megfigyelhetők lesznek, más gyulladásos elváltozások kíséretében. Az már nagyon súlyos állapotot feltételez, ha a gyulladás és a tejüveghomály foltok a tüdő 75 százalékát érintik, illetve mellkasi folyadék jelenik meg.”

Covid-19 beteg tüdeje: CT és PET-felvétel Forrás: Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika

A bal oldali CT képeken a sötét tüdőrész mutatja a légtartó területeket, a világos eltérések pedig a vírusfertőzés által érintett tüdőgyulladásos területeket. A jobb oldali fuzionált (egymásra vetített PET és CT) felvételeken az utóbbi gyulladásos eltérések zöldes-sárgás színnel ábrázolódnak. Látható, hogy az egészséges, légtartó tüdő sötét, ahol a léghólyagok gennyel, vagy gyulladásos izzadmánnyal kitöltöttek, ott világos. A gyulladás elmúltával ezek teljesen gyógyulhatnak, de az is előfordulhat, hogy kis hegesedés marad a helyén.

Koronavírus utókövetés CT-vizsgálatokkal

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek utókövetését szintén mellkas-CT vizsgálatokkal végzik.

„Az első koronavírus-hullámban a középsúlyosan, súlyosan megfertőződött pácienseknél még 6 hónap múltán is láthatóak a tavasszal kialakult elváltozások maradványai, méretükben csökkenhetnek és átalakulhatnak heges jelekké.” – hívta fel a figyelmet Dr. Papp Éva – Sajnos ezzel párhuzamosan a felgyógyult betegek még fél évvel a fertőzést követően is különböző tünetekre panaszkodhatnak, sokkal fáradékonyabbak, gyorsan kifulladnak és kevésbé tudnak visszatérni a mindennapi életükhöz” – foglalta össze Dr. Papp Éva.

A koronavírussal fertőzött tüdőn sokáig látszanak a fertőzés okozta nyomok Forrás: Affidea

Ez is érdekelheti:

Ezek a koronavírus okozta tüdőgyulladás tünetei

Koronavírus: mit tud a TOP3 vakcina?

Így néz ki a covid lábujj

Tüdőgyógyászati kivizsgálás koronavírus-fertőzés után

A fertőzés lezajlását követően szükség lehet tüdőgyógyászati kivizsgálásra, mely elsősorban az alábbi esetekben indokolt:

  • ha a betegség tüdőgyulladást okozott, a lezajlását követő 6-12 hétben komplex kivizsgálás javasolt.
  • ha a páciens enyhébb tünetekkel esett át a fertőzésen, de elhúzódó panaszai – krónikus fáradtság, nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, esetleg véres köpet – vannak, szintén javasolt szakorvosi vizsgálaton részt vennie.

A kivizsgálás része lehet többek közt tüdőröntgen, mellkas CT, légzésfunkció, terhelési oxigén szaturáció méréssel és laborvizsgálatok is. A szükséges vizsgálatok mindig egyénre szabottan történnek, az orvos határozza meg a beteg állapota, tünetei és egyéb betegségei alapján.