Elsőként az egészségügyi dolgozók körében mérik föl az igényeket. Szlávik János szerint, aki a rizikócsoportba tartozik, az oltassa be magát.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) megkezdi a koronavírus elleni vakcina igényfelmérését az egészségügyi dolgozók körében, annak érdekében, hogy a frontvonalban helytálló, a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók elsőként részesülhessenek az oltóanyagból.

Első körben az aktív és krónikus betegeket ellátó egészségügyi intézményekből várják az igényeket 2020. december 22-ig, majd folyamatosan bővül a kör. A várhatóan a két ünnep között érkező vakcina beadását a Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezi, a NEAK az adatok feldolgozásával segíti a folyamatot.

Szlávik János hangsúlyozta, hogy ezeket a vakcinákat megfelelően megvizsgálják, az eddig megjelent hírek alapján pedig szinte valamennyi előtörzskönyvezett oltóanyag hatásos, mellékhatásai pedig csak a szokásosak: bőrpír, hőemelkedés, enyhe fájdalom az oltás helyén. A főorvos megjegyezte, természetesen nem zárható ki, hogy valaki érzékeny az oltóanyagra, “borzasztó ritkán előfordul az allergiás reakció, ilyenkor azonban az egészségügyi személyzet megoldja a problémát”.