Gyűlnek az érvek a kínai vakcina ellen- Duda Ernő virológus véleménye
vakcina

“Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával” – mondta el véleményét Duda Ernő virológus a szeged.hu-nak a kínai vakcináról.

Duda azt is elmondta, hogy amennyiben a teljes vírust bejuttatják a szervezetbe, onnantól már mindegy, hogy ezt halott vírus formájában teszik, akkor is benne van az oltóanyagban a vírus minden fehérjéje és nukleinsava. Ebben a gondolatban kiemelte, hogy a kínai vakcinával kapcsolatban ez olyan problémákat jelenthet, amelyek a messenger RNS-alapú vakcinák esetében számításba sem jöhetnek.

A virológus kiemelte, hogy amíg a nyugatról érkező vakcinák tesztjei a fejlesztések elejétől rendelkezésre állnak az illetékes hatóságok számára, addig a kínai oltóanyag tesztjei csak a közelmúltban jutottak el a magyar hatóságokhoz.

(szeged.hu)