A családi házban kialakított laboratóriumban öten dolgoznak. Lukács Noéminek (jobbra) Török Alexandra is segít a nagy munkábanA családi házban kialakított laboratóriumban öten dolgoznak. Lukács Noéminek (jobbra) Török Alexandra is segít a nagy munkában

Gaál Zoltán Gaál Zoltánújságíró

Szirák — Bombaként robbant a hír nemrég, hogy egy magyar származású kutató, Karikó Katalin biokémikus, aki társával együtt megalkotta az egyik leghatékonyabb koronavírus-vakcina alapját, itt az újabb magyar szenzáció! ﷯

 

Egy alig 1200 lelkes nógrádi faluban, Szirákon kísérletezett ki és gyárt egy olyan fehérje felismerő antitestet egy nyugdíjas tudós, amelyet a világ legjelentősebb vakcinagyártói is alkalmaznak. Lukács Noémi professzor (71) a Covid-vakcina gyártásában élen járó Pfizer és BioNTech vállalatoknak is szállít, de egyedülálló termékét csaknem félszáz ország gyártói építik be oltásaik hatóanyagába.

(A legfrissebb hírek itt)

A professzor asszony munkája a koronavírus-járvány idején jelentősen felértékelődött. Sziráki laboratóriuma a legjobb műszerekkel van felszerelve, családi vállalkozásban öten dolgoznak a családi házban kialakított részlegben. Ő maga a sürgős külföldi megrendelések miatt még karácsonykor is kénytelen volt köpenyt ölteni és dolgozni.

﷯– A SciCons nevű cégünk elődjét 1999-ben alapították, eredetileg egészen más céllal hozták létre, első bevételeik például fordításból származtak –﷯mesélt a kezdetekről a tudós. – Ma kizárólag dupla szálú RNS-t felismerő fehérje molekulákat, azaz antitesteket, más néven ellenanyagokat gyártunk, amelyeket﷯legfőképpen a víruskutatás terén alkalmaznak﷯ –﷯árulta el Lukács Noémi, akinek családja segít a cégben.﷯ – A lányom, Symmons Johanna cégvezető érdeme a bátorítás, hogy ne habozzunk, vegyük meg, ami szükséges a laborhoz, „a pénzt majd megkeressük rá”. A történet végét ismerik: megkereste. Laboratóriumunk kicsi, de jól felszerelt, műszereink modernek, büszkék lehetünk a gépparkunkra –﷯tette hozzá Noémi, akinek még volt férje és az a két lánya, akik nem dolgoznak a cégnél is szükség szerint besegítenek.﷯

Symmons Johanna vezeti a családi céget, sikerrel﷯Symmons Johanna vezeti a családi céget, sikerrel﷯

Felmerül a kérdés, vajon hogy lehet, hogy nem csábította még el egyetlen külföldi multi sem őt?﷯

–﷯Ki akar a mai világban egy 71 éves vénasszonyt elcsábítani? –﷯ válaszolta mosolyogva.

–﷯Komolyra fordítva a szót, az újságok főcímeiben megjelenő cégekkel évek óta jó kapcsolatban vagyunk. Csábítás nincs, de jó partneri viszony van.

Lukács Noémi egyébként azt is elárulta, hogy nagyon bízik az oltásokban, a vakcinálást általánosan is az emberiség egyik legcsodálatosabb vívmányának tartja. Megbízik a kutatókban és a szakemberekben is.

–Nem hiszem, hogy ha ismertek káros mellékhatások, akkor a vakcina-előállításon és -engedélyezésen világszerte dolgozó sok kutató közül senki se állna ezzel a nyilvánosság elé. Én is be fogom oltatni magam. Bántana, ha tőlem kapná el valaki a fertőzést.

Lukács Noémi bízik a vakcinákban, mindenképpen beoltatja magát Lukács Noémi bízik a vakcinákban, mindenképpen beoltatja magát

Speciális területen kutatnak

Termékeiket annak vizsgálatára alkalmazzák, hogy milyen sejtekben, szövetekben szaporodik a vírus, vagy hogy bizonyos gyógyszerek, kezelések gátolják-e a szaporodását. Egy másik felhasználási terület az mRNS-típusú vakcinák gyártásával függ össze. Termékeikkel arról lehet megbizonyosodni, hogy sikerült-e eltávolítani ezt a nem kívánatos szennyeződést a vakcinából egy-egy tisztítási folyamat során, azaz biztonságos-e.

Az elkészült termékeket fagyasztva szárítják, és a keletkező, tejporhoz hasonlító fehér port szállítják kis ampullákban. Felhasználás előtt vízben feloldják őket.