Szóval az úgy kezdődött, hogy a nyolcvanas évek elején dr. Túrós András megyei rendőr főkapitány Ózdra sietett kék lámpával, szirénával. Megtapasztalta, hogy az autósok közül sokan semmibe se veszik a megkülönböztető jelzést használó autók igyekezetét. Megesett, hogy teljesen figyelmen kívül hagyták a mögöttük haladó rendőrségi kocsit, nem húzódtak félre, sőt akadályozták is a haladásban.

Nos, ilyenkor nincs itt az ideje, hogy az ilyen renitens sofőröket kiszűrjék, s megbüntessék. Így aztán a város első videó stúdiója – azaz jómagam kaptam azt a feladatot, hogy egy villogó rendőrségi autóval járjuk be a régiót. Húzzunk bele amennyire csak lehetséges, s örökítsük meg az élményeinket. A cél az volt, hogy minden figyelmetlen tétovázó autós rendszámát filmezzem le. Tökéletes produkciót teljesítettem. Egy szokványos kék-fehér meseautó hátsó üléséről filmeztem. A városban kezdtünk. Nem elég, hogy nem a volánnál ültem, de még a világot is a kamerán át észleltem így nem is csoda – gyors hullámzásba kezdett a gyomrom. Próbáltam leplezni a félelmemet, a szorongásomat, de nem volt könnyű. Később már kezdtem örülni az előttem cammogónak, hiszen addig is mérséklődött a halálfélelmem.  Bíztam a sofőr rutinjában, de, időnként, amikor a szemközt jövővel farkasszemeztünk” magamban imádkoztam, csak ezt ússzuk meg élve. Végül megszületett a remekmű. Egy nap alatt cirka félszáz szabálytalankodó autós rendszámát sikerült rögzíteni.

Nagyon sokszor végignéztük a filmet, s nem kis vita volt, hogy mi legyen a szabálysértőkkel. Szóba került a jogosítvány bevonásától a több ezer forintos pénzbüntetésig mindenféle egyedi nevelő továbbképzési akció. Végül legnagyobb örömömre és elégedettségemre az lett a megoldás, hogy az érintett gépjárművezetők kaptak egy szívhez szóló figyelmeztetést. S nekem jutott a közlekedésbiztonsági tanács megbízása, hogy a helyi médiában felhívjam, az autósok figyelmét miként kell reagálniuk a megkülönböztető jelzést használó kocsikkal való találkozáskor.

Különben nem véletlen, hogy az ilyen autók vezetéséhez a legmagasabb fokú pályaalkalmassági vizsga kell.  A filmen látható sofőr szuper teljesítményt nyújtott. Gratulálunk a tudásához. Nagyon fegyelmezetten vezet. Kétszer néztem vissza, nos, aki maga is volánforgató megállapíthatja a vérszállító mindvégig ura volt a helyzeteknek. Nem szívesen ültem volna a kocsijában, hiszen egy hozzám hasonló hétköznapi pilóta – hiába vezetek félévszázada – nem mertem volna beelőzni azokban a beláthatatlan kanyarokba, amelyekbe ő bement.

Legközelebb azt is elmesélem, milyen volt az, amikor magam is próbát tettem egy ilyen pályaalkalmassági vizsgálaton, Budapesten a Mester utcában, Több száz mentős és rendőrségi  sofőrrel együtt.