Tényleg nincs dublőre Müller Ceciliának – valóban megkapta a második “oltakozást”  – messze vagyunk még nyájimmunitástól

Az operatív törzs szerint még messze vagyunk a nyájimmunitástól; a brit vírusmutációt vizsgálják, hogy a majdani magyar vakcina az ellen is védjen; és tisztáztak egy fontos kérdést.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kiss Róbert rendőr alezredes kezdte az operatív törzs pénteki tájékoztatóját. Elmondta, a maszkviselési szabályok megsértése miatt 185 ember ellen intézkedtek, míg a kijárási tilalmat 387-en sértették meg az elmúlt 24 órában.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a napi járványadatokat ismertette: 1311 új fertőzöttet találtak, a gyógyultak száma folyamatosan nő, már 237 362 ember van túl a koronavíruson. Az aktív fertőzöttek száma 107 800, ez 873-mal kevesebb, mint egy nappal korábban. Jelenleg 3959-en vannak kórházban, közülük 274-en lélegeztetőgépen.

Csütörtökön 98-an haltak meg a járványban, az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett. A legfiatalabb elhunyt 51, míg a legidősebb 99 éves volt – mondta.

Müller azt is elmondta, hogy szépen növekszik a beoltottak száma, az egészségügyi dolgozókat kéri, hogy jelentkezzenek továbbra is, ha még nem tették. Eddig 138 983 ember kapott oltást, közülük 5815-en már a másodikat is. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nekik is be kell tartaniuk az összes óvintézkedést. Még nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól.

A szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag mennyiségével kapcsolatban kedvező adatokról számolt be Müller Cecília: stagnálás a jellemző, azonban emelkedő tendenciát mértek Győrben, Pécsen és Szombathelyen, míg csökkenőt állapítottak meg Szekszárdon, Szolnokon és Veszprémben.

Szóba kerültek a mutációk is, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ is figyel. Tenyészetet hoztak létre a brit vírusmutációból, így az élő vírust tudják tanulmányozni, ami a magyar vakcinafejlesztés miatt fontos. Azt akarják, hogy a magyar vakcina valamennyi “mutánsvírus” ellen jó legyen.

Jó hírként számolt be arról, hogy Szijjártó Péter péntek reggel bejelentette, hogy Oroszországból nagy mennyiségű vakcinát vásárlunk, amely három ütemben érkezik majd.

Pénteken csak a KESMA-s lapok kaptak választ a kérdéseikre az operatív törzstől. Így megtudhattuk a Kisalföld érdeklődésének hála, hogy ha kinyitnak a vendéglátóhelyek, akkor ugyanúgy rendőri intézkedésekre számíthatnak, mint eddig, mivel hatályban vannak a korlátozások.

A Vas Népe arról érdeklődött, hogy van-e már olyan vakcina, ami kismamáknak is be lehet adni. Sajnos még nincs, még folynak a vizsgálatok.

A Ripost kérdése mindent vitt: azt terjesztik az interneten, hogy Müller Cecília helyett egy dublőr kapta a koronavírus elleni oltást. Mikor kapja meg a második oltást és nyilvános lesz-e? Müller kijelentette, nagyon örül, hogy megkaphatta a vakcinát.

Nincs dublőröm, én voltam az

– mondta. A második adag beadásának az időpontja is megvan már.

 

© MTI / Balogh Zoltán

 

Természetesen a hvg.hu is tett fel kérdéseket az operatív törzsnek, bár az olyan fontos témát nem érintett, hogy van-e az országos tiszti főorvosnak alteregója. Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ:

  • Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy az oltási sorrendben az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit a 60 év feletti krónikus betegek követik. Mik azok a krónikus betegségek, mely alapján meghatározzák, kik tartoznak ebbe a csoportba?
  • Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található oltási rend a 60 év felettieket egy csoportba sorolja. A miniszterelnök viszont külön beszélt a krónikus beteg 60 év felettiekről, akiket a rendvédelmi dolgozók követnek. Ez azt jelenti, hogy változott az oltási sorrend?
  • Mit és mióta vizsgáltak az AstraZeneca vakcináján a magyar hatóságok annak engedélyeztetéséhez? Érkezhet az oltóanyagból Magyarországra az Európai Gyógyszerügynökség engedélyeztetése előtt?