A Vágatlanul vendége dr. Breitenbach Géza a praktizáló háziorvosok szövetségének elnöke – hogyan zajlott le a hétvégi oltakozás az avasi idősotthonban

 

Vendégem volt ma a Vágatlanul műsorában dr. Breitenbach Géza a praktizáló háziorvosok szövetségének elnöke, aki korábban csaknem négy évtizedig mentősként is dolgozott. Több mint negyedévszázadig a szolgálat igazgatójaként.

Nagyon készültem, a múlt héten hogy kifaggassam, miként változott a feladatuk az utóbbi időben. Legnagyobb bosszúságomra – idáig még egyszer se fordult elő velem – az előző  zoomos felvétel lefagyott. Ma viszont újravettük.

Nos, tény, hogy a háziorvosok betegekkel való úgynevezett közvetlen kontaktusa drasztikus csökkent.  Viszont nőtt a telefonos forgalmuk. Talán soha jobbkor nem jöhetett volna az internetes receptfelírás rendszere így a betegeknek elegendő volt a patikába menni a gyógyszereikért. Breitenbach Géza főorvos igazából most a telefonos rendeléseknél kamatoztathatta a mentőknél szerzett tapasztalatát. Hiszen a korábbi pozíciójában is így kellett dönteni, hogy egyszerű eset kocsit vagy rohammentőt kell kivezényelni a helyszínre. Van gyakorlata a telefonos diagnozis megállapításában.

Majd azt is elmondja, hogy a háziorvosok a kezdetben  elég magukra maradtak ebben a pandémiás időszakban.  Máig se rendelkeznek pontos előre kidolgozott oltási ütemtervvel. Az önkormányzat sok mindenben próbált segítséget támogatást nyújtani, de az összes nélkülözhetetlen védőfelszerelésről maguknak kellett gondoskodni. Akik még mindig szkeptikusak a járvány létezésével szembe számukra érdemes lenne egy látogatást tenni a kórházakban. Személyes tragédiája,  maga is koronavírusban vesztette el a lányát tavaly ősszel.

 

Számomra új információ volt tőle, hogy állítólag egy ötventagú kommandót készítettek fel a kórházi orvosok lebuktatására. A hálapénzt elfogadó orvosokat akár börtönbüntetéssel is sújthatják. Saját véleményem, ha ez igaz, akkor már tényleg nincs is más problémánk.