Az orvosi ellenőrzést nem helyettesíti, viszont segíthet, ha laikusként is van fogalmunk arról, melyek lehetnek az ártalmatlan, s melyek az aggodalomra okot adó bőrelváltozások.

Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika kutatócsoportja online kérdőív formájában méri fel, hogy iskoláskorúak pusztán intuíciójukra támaszkodva képesek-e eldönteni egy fotón látott bőrelváltozásról, hogy jó- vagy rosszindulatú-e. A vizsgálatban arra is választ keresnek, hogy milyen módszerrel lehet leghatékonyabban megtanítani a fiatalokat a bőrrák felismerésére.

Kezdetben szegedi, később más települések iskolásai is részt vettek az egészségnevelést is célul kitűző kutatásban. A klinika kutatócsoportja 2×15 fotóból álló, anyajegyekről és bőrrákokról készült képsorozatot állított össze. A gyerekeknek a fotón látható bőrelváltozásokat „jó” vagy „rossz” csoportba kellett osztályozni. A „rossz” csoportba sorolt elváltozással sürgősen orvoshoz kell fordulni. A még most is folyó felmérés során eddig több mint ezren töltötték ki a kérdéssort.

Dr. Baltás Eszter, a kutatás szakmai vezetője hangsúlyozta, hogy a korai stádiumban felismert melanomás betegnek közel 100 százalékos a gyógyulási esélye, míg késői felismerés esetében a túlélési esélyek drámaian csökkennek. A klinikán jelentkező bőrdaganatos betegek egy része igen előrehaladott állapotú. A kutatócsoport tovább folytatja az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában megkezdett, és azóta több szegedi és országos iskolára kiterjesztett felmérést, és továbbra is várják az egészségtudatos nevelés iránt elkötelezett iskolák jelentkezését a programba.