Merkely Bélát beoltották az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával /Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd/Merkely Bélát beoltották az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával /Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd/

Mint arról korábban beszámoltunk, a napokban a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla is megkapta a koronavírus elleni oltást.

Bár lett volna lehetősége az amerikai ellenanyagot is beadatni magának, úgy érezte, így egy üzenetet is tud közvetíteni az embereknek, és jelezni: az esetleges fenntartások alaptalanok az orosz oltás kapcsán. Mint mondja, első sorban bizalomnövelési célból választotta azt.

(A legfrissebb hírek itt)

Elmondta továbbá azt is, hogy az oltás esetében százszoros az antitest mennyisége azokkal szemben, akik betegek voltak már, így beoltatni magunkat mindenképp hasznosabb, mint nem, legyen szó bármelyik vakcináról.

(Kapcsolódó: Merkely Bélát az orosz vakcinával oltották be)

A KOVIDők által tartott, portfolio tolmácsolásában lehozott cikk kitér rá, hogy a beszélgetésen részt vett Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője is, aki Merkelyhez hasonlóan elárulta, hogy a jó vakcina az, amelyik elérhető, véd és megbízható is.

Kiderült továbbá az is, hogy húsz vakcina jár már a harmadik klinikai fázisban, és véleménye szerint minden ország olyan vakcinát gyárt, amiben jó, így például Kína nem meglepő módon a az inaktivált vírusra építő vakcináit helyezi előtérbe. Dicsérte a Pfizer/Moderna vakcináját is melyeknek alapja az mRNS-t képzik, egyben elmondta, hogy a jelenlegi tudásunk alapján nem kell tartani a kínai vírustól, sőt, ez akár erősebb védettséget is adhat egyes, más technológiák alapján előállítottaknál.

Jakab végül azt mondta, hogy aki nem oltatja be magát, az biztos átesik a fertőzésen, mert az új variánsok lényegesen, 70 százalékkal jobban fertőznek.