Bombariadó helyett – az alperes covidos kontaktját ki kell nyomozni – hogyan húzzuk, halasszuk a tárgyalást – mi jár annak aki akadályozza az igazságszolgáltatást

Idáig, ha valaki szerette volna elkerülni a nem kívánatos bírósági tárgyalását betelefonált, hogy robbanószert helyeztek el az épületben. Ez a szakállas, bombariadós trükk lecsengőben van, hiszen ma már egyszerűen ki lehet deríteni ki lehetett a betelefonáló. Újítani kellett.

Mondok is egy élő példát a saját tapasztalatomból. Tárgyalás előtt pár órával értesítenek, az alperes jelezte, hogy feltehetően egy Covidossal érintkezett. Becsületére legyen mondva korrektül járt el. Hasonló helyzetben magam is figyelmeztettem volna a bírósági titkárt, hogy ne kockáztassuk egymás egészségét.  Az emberi élet szentsége tulajdonképpen minden törvényt felülír, tehát hálával tartozom a figyelmeztetésnek. Végül is két hét nem a világ, legalább ennyi kell az új tárgyalási nap kitűzésére.

Majd utánajártam mi is a teendő ilyen esetekben. Köteles e a bíróság bemondásra elfogadni az ehhez hasonló kifogásokat. Nem.  Vagy, persze, hiszen akár igazat mondanak akár csak az időhúzásra játszik az alperes, látatlanban nehéz kideríteni mi is a valóság. Nos, normális helyzetben a bíróság – ha van rá kapacitása – ezt automatikusan jelzi a népegészségügyi hivatalnak, s az illető körzeti orvosának. Itt ugyanis intézkednek, hogy a betelefonáló nevezze meg azt a pozitív teszttel rendelkező személyt, akivel kapcsolatba került.

Erről kiállítanak egy orvosi igazolást, amit köteles a bejelentő a következő tárgyaláson bemutatni, s innentől az alperes már csak két negatív teszttel lépheti át a bírósági tárgyalóterem küszöbét. Ha nincs meg az orvosi igazolás az igazságszolgáltatás akadályoztatása címén is elítélhetik.  Ha igazat állított, miért is kételkednénk ebben akkor számára is előírják a szigorú karantént, s legalább 10 napig nem hagyhatja el a lakhelyét. Gondolom ez esetben is így történt az eljárás. Azt is megtudtam, a rendőrség is megerősítette ilyen helyzetben először a járványügyes hivataloknak kell intézkedni, nekik ugyanis nincsen megfelelő védőöltözetük, számukra feladatul csak a karanténba kényszerült személy folyamatos ellenőrzése marad.

Rossz, aki rosszra gondol. Szerintem ez esetben is az egészségünk megőrzésére hozott rendeletek útmutatása szerint járt el mindenki.  Bízom benne, hogy már azt is kinyomozták, ki lehetett az fertőzött személy, akivel a mélyen tisztelt alperes kontaktusba került.

Fő az egészség. Különben ha nem nyomozzák ki, a fertőzött személy kilétét, ezzel az egyszerűsített betelefonálós szisztémával manapság már minden tárgyalást el lehet téríteni, halasztani, Időben. Különben a példa gyorsan ragadóssá válhat…