Izraeli F-15-ösök kísérnek egy amerikai B-52-es bombázót az izraeli légtérben 2021. március 7. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

ujkelet.live

„Ma (vasárnap) az izraeli légierő F-15-ös vadászgépei két amerikai B-52-es bombázót kísértek át az izraeli légtéren” – közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren.

„Ez a repülés az amerikai erőkkel folytatott közös stratégiai együttműködés része, amely kulcsfontosságú az izraeli és a közel-keleti égbolt biztonságának fenntartásában.”

A két B-52-es bombázó régióban való újbóli felbukkanása Irán figyelmeztetésére irányult a Washington és Teherán közötti feszültségek közepette.

Az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága szerint a két B-52-es katonai repülőgépek – Izrael, Szaúd-Arábia és Katar országaiból – kíséretében repült át a régió felett. Ez volt a hetedik ilyen bevetése a bombázóknak az elmúlt négy hónapban a térségben, és a második Joe Biden elnök alatt.

A hadsereg nyilatkozata, mely közvetlenül nem említette Iránt, kijelentette, hogy a repülés célja az „agresszió visszatartása, valamint a partnerek és szövetségesek biztosítása az amerikai hadsereg régió biztonsága iránti elkötelezettségéről”.

Biden kifejezte vágyát a 2015-ös nukleáris egyezményhez való visszatéréshez, ha Irán betartja az egyezmény atomprogramjának korlátjait. A feszültség azonban továbbra is magas, miután iraki milíciák – valószínűleg Irán támogatásával – továbbra is amerikai érdekeket vesznek célba.

Biden a múlt hónapban megtorlásként légicsapást indított Szíriában, csatlakozva az amerikai elnökök listájához Ronald Reagantől kezdve, akik bombázást rendeltek el közel-keleti országokban.