Nem gondolná, hogy ez is lehet a koronavírus-fertőzés egyik ritka szövődménye  / Fotó: Pexels Nem gondolná, hogy ez is lehet a koronavírus-fertőzés egyik ritka szövődménye / Fotó: Pexels

A koronavírus-fertőzés egyik ritka szövődménye lehet a kóros és folyamatos erekció.

Egy 69 éves túlsúlyos férfi a daytoni Miami Valley Kórházba került még tavaly agusztusában, ahol koronavírus-fertőzést állapítottak meg nála, majd az állapota elkezdett romlani.

(A legfrissebb hírek itt)

Tíz napig volt lélegeztetőgépen, majd amikor a vírus a tüdejét kezdte el támadni, az orvosok a hason fekve történő lélegeztetés technikáját alkalmazták nála. Amikor 12 órával később visszafordították a hátára, az ápolók meglepődve tapasztalták, hogy a férfinak kóros merevedése van.

Ez a szövődmény az úgy nevezett priapizmus, ami a hímvessző szexuális inger nélküli kóros és folyamatos erekciója, ami rendszerint kínzó fájdalommal jár együtt.

„Az orvosok úgy vélték, hogy a koronavírus-fertőzés vérrögöket okozott a beteg péniszében. A duzzanatot három órán át jéggel próbálták csillapítani, ám nem jártak sikerrel. Az orvosok ezután tűvel próbálták meg leszívni a vért a férfi nemi szervéből, amely beavatkozás már sikeres volt” – számol be az esetről az American Journal of Emergency Medicine orvosi szaklap.

A kóros merevedést sikerült elhárítaniuk az orvosoknak, viszont a beteg tüdeje nem bírta tovább a harcot a vírussal, az intenzív osztályra került, ahol később meghalt. Mivel végig öntudatlan állapotban volt, így nem lehet tudni, mekkora fájdalommal járt számára a priapizmus.

Az ohiói férfi a második ismert koronavírus-fertőzött volt, akinél diagnosztizálták a priapizmust. 2020 júniusában egy 62 éves férfinél figyelték meg ezt a ritka szövődményt.