Markovics Zsolt főrabbi: Hazug és alaptalan támadások célpontja vagyok – a mazsihisz.hu nyomán

Egy internetes szennyoldal rágalmai miatt Markovics Zsolt miskolci főrabbi múlt év végén rendőrségi feljelentést tett. A hatóságok nyomozati munkájában bízva az elmúlt hónapokban arra vártunk, hogy eredmény szülessen az ügyben. Ám a legtöbb esetben, amiben a Mazsihisz megrágalmazott munkatársai feljelentést tettek, a hatóságok sajnos nem jutottak előbbre az elkövetők beazonosításában. Ezért úgy döntöttünk, hogy a megszólalással nem várjuk meg a nyomozások befejezését. Interjú a főrabbival.


– Vágjunk a közepébe: önt azzal gyanúsította meg egy internetes szennyoldal, majd erre hivatkozva több sajtótermék, hogy az interneten félmeztelen képpel pózolva igyekezett szexuális kapcsolatba kerülni olyan nőkkel, akik be akartak térni a zsidóságba. Mi igaz ebből?
– Semmi.  Feltételezem, a rágalmazók úgy gondolkodnak, hogy ha sokáig ismételgetik a hazugságokat, akkor az alaptalan vádaskodások egy része megtapad az emberek fejében. Ami az említett képet illeti: azt évekkel ezelőtt a fiam készítette, és azért vagyok rajta felül ruhátlan, mert a fotó egy forró nyári napon készült, miután a fiammal hazajöttünk a strandról. Ezt a képet már korábban fel akarták használni a lejáratásomra: levették a Facebook-oldalamról, és 2019 decemberében feltették egy zárt Facebook-csoportba. Amikor erről tudomást szereztem, beszéltem a városi rendőr-főkapitánnyal, hogy mi a teendő, majd úgy döntöttem, hogy rendőrségi feljelentést teszek. Röviddel később a Facebook-csoportot az elkövető meg is szüntette.

– Mi igaz abból, hogy szexuális tartalmú internetes csevegést folytatott valakivel, aki állítólag nem is volt nagykorú?
– Ebből egy szó sem igaz. Ez az internetes chat-beszélgetés egy primitív hamisítvány, amihez  azt az említett fotómat használták föl, amellyel a már említett 2019-es Facebook-csoportban is le akartak járatni. Két informatikai szakember egybehangzó szakvéleménye szerint az állítólag általam folytatott internetes szexchat-beszélgetés egy amatőr és silány hamisítvány, amelyhez egy nem létező női profilt használtak fel, egy olyan profilt, amelyet már 2018 márciusában letiltottak a Facebookról.

– Amikor a Blikk címlapján megjelent egy olyan cikk, amely nem nevesítve, de beazonosíthatóan önről szólt, miért nem kért helyreigazítási kérelmet?
– Mert az volt a Mazsihiszen belüli döntés, hogy a névtelenül megrágalmazott munkatársakat, így engem és Radnóti Zoltán rabbitársamat a hitközség jogi osztálya fog képviselni annak érdekében, hogy tisztázódjanak a minket ért vádak. Ám a hatóságok megszüntetik az eljárásokat arra hivatkozva, hogy az elkövetőket nem sikerül beazonosítani. Eddig két ügyben is ez történt. A lejáratás menetrendje egyébként az volt, hogy az internetes szennyoldal cikkét valakik lefordították és elküldték a ynet nevű izraeli újságnak, majd ezt a cikket átvette a Neokohn, majd nagyon sok magyar újság. Az az érzésem, hogy a ynet tekintélyét használták fel arra idehaza, hogy abba a cikkbe belekapaszkodva indítsanak lejárató kampányt a Mazsihisz ellen.

– Ha már a Neokohnt említi, ők már ott tartanak, hogy „a Mazsihiszt megrázó szexbotrányokkal kapcsolatban” kérdeznek közéleti szereplőket. Ön érintett-e bármilyen szexbotrányban?
– Huszonnyolc éve vagyok rabbi, számos tanítványom volt, aki később a zsidó közösség tagja lett, és soha senkivel nem keveredtem közülük intim, szexuális kapcsolatba. Sem 18 év alatti, sem 18 év fölötti tanítványt nem környékeztem meg rabbi mivoltommal visszaélve, soha nem kezdeményeztem ilyen kapcsolatot sem szóval, sem cselekedettel. Erre föl a Neokohn hasábjain egyesek az én rágalmazási ügyeim alapján már arról értekeznek, hogy el kell ítélni a szexuális erőszakok elkövetőit – csak hát mi közöm nekem ehhez? Soha nem követtem el szexuális erőszakot. Nyilvánvaló, hogy a Neokohnt nem az a cél vezérli, hogy állítólagos problémákat tisztázzon, hanem az, hogy besározza a Mazsihiszt a hazai és nemzetközi közvélemény előtt.

– Tiszta lelkiismerettel ki tudja tehát jelenteni, hogy nem követett el semmiféle szexuális visszaélést sem Miskolcon, sem másutt?
– Természetesen igen. Ez alávaló hazugság. Sajnos ott tartunk, hogy bármikor újra megrágalmazhatnak, hiszen olyan manipulált Facebook-oldalt és chat-beszélgetést, amit eddig felhasználtak ellenem, a jövőben is pár perc alatt legyárthatnak.

Még egyszer hangsúlyozom: soha életemben nem erőszakoskodtam nőkkel, és arról sem tudok, hogy a Mazsihisz rabbijai között volna szexuális bűnöző vagy erőszaktevő. Mélységesen felháborítónak tartom, amit a sajtóban velem és rabbitársaimmal művelnek, elvégre azzal rágalmaznak, hogy szexuális szolgáltatást kértem betérésért cserébe. Miskolcon három éve dolgozom, ez idő alatt három női tanítványom volt, igény esetén mind a háromnak meg tudom adni a nevét, nyugodtan kérdezzék meg őket, hogy elkövettem-e ellenük bármilyen szexuális visszaélést. 

Nyugodt vagyok a válaszukat illetően. Ami azonban nyugtalanít, az az, hogy a rágalmazók semmilyen eszköztől nem riadnak vissza annak érdekében, hogy a neológ zsidó hitközséget meggyengítsék és egyes embereket tönkretegyenek. De hol van ennek a határa? Magukat vallásos zsidónak tartó emberekben miért nem szólal meg a Tóra hangja? Vallásos emberek hogyan képesek összeegyeztetni a tórai parancsolatokat azzal, hogy a saját céljaik elérése érdekében hazudoznak, rágalmaznak, gyalázkodnak és ezzel embereket tesznek tönkre? Akik alaptalan hazugságokat írnak rólam, belegondoltak, hogy a szeretteimet minden hogyan érintette? Mit gondolnak a gyerekeim, akik szeretnek és tisztelnek? A közösség, amelynek vallási vezetője vagyok?

Grósz Endre: Hol vannak az állítólagos áldozatok?

A Miskolci Zsidó Hitközség ügyvezetőjétől, Grósz Endrétől is megkérdeztük, hogy mit gondol a főrabbit érintő híresztelésekről, aki elmondta: valós dokumentumok hiányában teljesen légből kapott állításnak tűnik, amit Markovics Zsolt főrabbiról terjesztenek. Hozzátette: ha valaki szexuális visszaélést követ el valaki ellen, akkor az áldozatnak jelentkeznie kellene hitelt érdemlő bizonyítékok birtokában, de amíg sem bizonyíték, sem áldozat, addig nincs miről beszélni.

Grósz Endre közölte: ha hitelt érdemlő dokumentumok kerülnének elő, a Miskolci Zsidó Hitközségnek kötelessége volna vizsgálatot indítani, de légből kapott vádaskodások alapján indokolatlan vizsgálatot kezdeményezni.

mazsihisz icon