Forrás: YouTube képernyőfotó

ujkelet.live

A zsidó állam egyik legsúlyosabb tragédiájával végződött a tegnap esti Lag Ba’omer ünnepség a Meron hegyen, Simon Bár Jocháj rabbi sírjánál.

A háredi imádkozó tömeg fogságába szorultan többen életüket vesztették.

A helyszínen kialakult káoszban több mint 150 sebesültet menekítettek ki, köztük sokan kritikus állapotban vannak.

Eli Bin, a Magen David Adom főigazgatója az Ynet híroldalnak nyilatkozva megerősítette, hogy a halottak száma legalább 38, a sebesülteket a cfáti Ziv, a nahariai Galilea, a haifai Rambam, a tibériási Poria illetve a jeruzsálemi Hadassza Ein Kerem kórházakba szállították.

Az alábbi forródrót vonalakon lehet érdeklődni a sérültek felől:

Naharia-Galilea kórház: 04-9850505

Cfát-Ziv kórház: 04-6828838

Tveria – Poria kórház: 04-6652211

A szörnyű katasztrófa konkrét okáról ellentmondásos információk jelentek meg a médiában. A tragédia előtt készült videón látható, hogy több tízezeren táncoltak és ugráltak a lelátón.

Az első jelentések szerint egy lelátó bedőlt az egyik koncerten, amin mintegy 100 000 fő vett részt.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint azonban a tragédiát nem a sérült lelátó hanem a túlzsúfoltság okozta. Egy rendőrtiszt szerint egy koncert több tucat résztvevője „megcsúszott” miközben a többiekre zuhanva további domino hatást váltott ki.

Időközben a helyszínre érkező Izraeli Védelmi Erők elit 669-es mentőcsoportja azt állította, hogy egy tető omlott be.

Zaki Heller, a Magen David szóvivője az ynet híroldalnak azt nyilatkozta, hogy a haláleseteket a rendkívüli túlzsúfoltság okozta.

„A mentőcsoportokat az egyik koncertre hívták Bár Jocháj sírja közelébe, ahol egy épület közelében szörnyű tülekedés volt. Több tucat ember csapdába esett egy közeli állványon, és időbe tellett, amíg kimenekítették őket”- mondta Heller.

A helyszínen kialakult káoszban a Zaka kutató-mentő szolgálat tisztje azt mondta a 12-es csatornának, hogy a szülők elszakadtak a gyermekektől, és több mint 30 gyerek szüleit keresik, akik nem veszik fel a telefonont.

A mobiltelefonok szerinte nem működtek, kaotikus a helyzet.

,,Évtizedek óta vagyok a Zakában. Soha nem láttam még ilyet … Nem tudjuk pontosan, mi történt, de az eredmény hihetetlen.”

Izrael askenázi főrabbija, aki az incidens idején az egyik színpadon volt, ott maradt más vezető rabbikkal együtt, és zsoltárokat mondott a sebesültekért.

Reuven Rivlin elnök Twitteren azt írta, hogy nagy megrázkódtatással figyelte a fejleményeket, és imádkozik a sérültekért.

Netanjahu „szörnyű katasztrófának” nevezte az esetet, mondván, „mindenki a sérültek felépüléséért imádkozik”, és támogatásáról biztosította a helyszínen lévő mentőmunkásokat.

A hatalmas összejövetel, mintegy 100000 résztvevővel, a koronavírus-járvány kitörése óta a legnagyobb volt Izraelben, és eleve félelmeket váltott ki.

A nagy tömeg miatt a rendőrség közölte, hogy nem tudják érvényesíteni a koronavírus korlátozásokat a helyszínen.

Az Új Kelet Live éjszakai hírei 2021. április 29-én

Jövő héten elindul az Apple Pay szolgáltatás Izraelben; Hétfőn állítólag folytatódnak a tengeri határral foglalkozó tárgyalások Izrael és Libanon között; időjárás és hetiszakasz