Újra szükségessé vált a szúnyoglárva írtása

 

 

A Miskolc Holding tagvállalataként működő Városgazda munkatársai áprilisban kezdték meg a Miskolc város közigazgatási területén lévő szúnyog tenyészőhelyek lárva fertőzöttségének felmérését, megfigyelését. Az országosan kialakult helyzethez hasonlóan, ahol a biológiai védekezések már megkezdődtek, Miskolc város közigazgatási területén 2-3 héttel később, május elején vált szükségessé az első biológiai védekezés, szúnyoglárva irtás megkezdése.

A szúnyogtenyésző helyek lárvafertőzöttségét figyelembe véve szükségessé vált második alkalommal is a biológiai védekezés. Ezért a napokban újra csípőszúnyog kelést megelőző szúnyoglárva irtást fognak végezni a Miskolci Városgazda és a szakvállalat munkatársai. Többek között a Pece-patak felső szakaszán, a miskolctapolcai Csónakázó-tavon, Békás-tavon és Juhdöglő-völgyi tavon, a Görömböly-patakon, és a Martin-kertvárost körülhatároló vezérároknál.

A szúnyogok biológiai fejlődési folyamatának korai szakaszában – lárva állapotban – megelőző irtást végeznek a Városgazda munkavállalói, ezzel meggátolva kifejlődésüket, és szinten tartva a szúnyogok számát. Biológiai irtás – időjárás függvényében – átlagosan 9 alkalommal történik egy év alatt. A tenyészőhelyek a biológus szakember folyamatos megfigyelése alatt állnak.

A megfelelő időben elvégzett szúnyoglárva irtásokra azért van szükség, hogy megelőzhető legyen egy nagyobb mértékű csípőszúnyog invázió. Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve a csípőszúnyogok számát sikerült elsősorban biológiai védekezésekkel az elviselhetőségi szint alatt tartani, csak minimális alkalommal volt szükség kémiai védekezésre csípőszúnyog irtás esetében.