A módszer lényege, hogy a beteg a pszichológusnak mesél élete legfontosabb történéseiről, tanulságairól, azokról a gondolatokról, azokról a reményekről és álmokról, amelyeket szeretne örökségül hagyni a szerettei számára. A pszichológus a beszélgetésen elhangzottakat megfogalmazza, leírja, megszerkeszti, majd felolvassa a beteg számára. Ha szükséges, javítanak még rajta, kiegészítik, majd ha az már a beteg számára elfogadható, megkapják azok, akiket ő megjelöl, hogy szeretné számukra átadni.

„Nagyon fontos a tudat, hogy nem hiába éltünk ezen a világon, és hogy nyomot hagyunk magunk után más emberek életében. Ez az üzenet az itt maradók számára is kapaszkodót képes adni a gyászban, az eltávozó szerettük emlékének megőrzésében” – fogalmaz Szikszay Luca, a Dél-pesti Centrumkórház onkológiai centrumához tartozó hospice osztály pszichológusa.

A pszichológus megjegyzi: a méltóság terápia módszere elméletben nagyszerű, azonban a mindennapi betegellátás gyakorlatában nagyon ritkán van lehetőség a megvalósításra. A módszer sikeres alkalmazásának feltétele ugyanis, hogy a beteg nyitott legyen erre, a fizikai, szellemi és érzelmi állapota alkalmassá tegye rá, emellett sikerüljön bizalmi kapcsolatot kialakítani a pszichológus és a beteg között. Valamint legyen még elegendő idő a terv végigvitelére.