A Velünk a Város frakció  sajtóközleménye-     Modell értékű bérlakásrendszer indul Miskolcon
Szopkó Tibor miskolci önk.

 

 

A Velünk a Város frakciója azt javasolja a városi közgyűlésnek szerdán, hogy az önkormányzati lakásokban már csak az új bérlőknek kelljen befizetni hathavi óvadékot. Ezt Simon Gábor a frakció vezetője jelentette be Szopkó Tibor alpolgármesterrel tartott sajtótájékoztatóján. Az MSZP önkormányzati képviselője javaslatuk indoklásában elmondta, az új ingatlangazdálkodási rendelet elfogadása után az egyik legnagyobb vitát az óvadéki díj felemelése váltotta ki. Számos tiltakozó levelet kaptak emiatt, ezért a frakció arra jutott, gondolják át a döntést, a rendelkezést függesszék fel.

A szakmai álláspont egyértelműen az volt, minél magasabb kaucióra van szükség, hogy ebből fedezni lehessen, ha a bérlő esetleg nem fizet, vagy lelakja, megrongálja a lakást. A politika viszont azt az álláspontot képviselte, hogy a megemelt, hathavi óvadékot csak abban az esetben kérjék el, ha új bérleti szerződést kötnek valakivel – idézte fel a véleménykülönbségeket. Náluk ez már pályázati feltétel lesz – tette hozzá a Velünk a Város frakcióvezetője – azoknak azonban, akik évek, évtizedek óta önkormányzati bérlakásban élnek, nem kell a megemelt kauciót kifizetnie. „Elsősorban a pandémia miatti egzisztenciális nehézségeket tartottuk szem előtt, a döntéssel szeretnénk kedvezni bérlőinknek. A lakásrendelet szerdai módosításával visszaáll az eredeti rend” – jelentette ki Simon Gábor.

Szopkó Tibor a modell-értékű bérlakásrendszer indulásáról beszélt, ami teljesen átlátható pályázati rendszerben fog működni. „Ezt követően a szakma, a Miskolc Holding Ingatlangazdálkodási igazgatósága dönthet arról – objektív, szakmai szempontok alapján –, hogy melyik pályázó kapja meg a lakást” – közölte az alpolgármester. Emlékeztetett arra, betartják ígéretüket, hogy felelős, hosszú távon is fenntartható, valóban példaértékű lakásgazdálkodást valósítanak meg Miskolcon. Az új bérlakásrendszernek köszönhetően is teljesülhet az a cél, hogy itthon tartsák a jellemzően magasan képzett, tehetséges fiatalokat, de az idősebbek, a nyugdíjaskorúak számára is megkönnyítik a lakásbérlést.