Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe kedden éjféltől

 

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért

 

  1. július 7-én (szerda) 00:00 órától július 9-én (péntek) 24:00 óráig harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos.

 

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala értesítette a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézményt, az óvodákat és a hajléktalan ellátó szervezeteket a harmadfokú hőségriasztás elrendeléséről.

Ezzel együtt kérte az említett intézményeket a szükséges intézkedések megtételére, úgymint a fokozott folyadékbevitel biztosítására, a szabadban, napon töltött idő korlátozására és a saját, ilyenkor alkalmazandó protokollok betartására.

Az MVK Zrt. is óvja dolgozóit, járatain hőségriadó esetén a busz- és villamosvezetőknek engedélyezett a könnyedebb ruhaviselet, illetve a végállomásokon szikvízzel hűsíthetik magukat.

 

Harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el az állami hatóságok, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.  Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók. Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket, vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.

Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

 

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.