Skip to content

Fagyiháború közel keleten – nem mindenütt nyalhatják a kedvenc jégkrémet- Bennett beszélt a Unilever vezetőjével, melyhez a Ben & Jerry’s tartozik

Fagyiháború közel keleten – nem mindenütt nyalhatják a kedvenc jégkrémet-  Bennett beszélt a Unilever vezetőjével, melyhez a Ben & Jerry’s tartozik

ujkelet.live

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök beszélt Alan Jope-pal, a Ben & Jerry’s-t birtokló Unilever vezérigazgatójával, és világossá tette, hogy rendkívül komolyan veszi a Ben & Jerry’s Izrael bojkottálására vonatkozó döntését, közölte a miniszterelnök irodája reggel.

Bennett továbbá megjegyezte, hogy a Unilever leányvállalata egyértelműen Izrael-ellenes lépést tett.

,,A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Izrael állam szemszögéből nézve ez egy olyan akció, amely súlyos következményekkel jár, ideértve a jogi lépéseket is, és erőteljesen fellép az állampolgáraival szembeni minden bojkott ellen.”

A beszélgetést megelőzően Izrael amerikai nagykövete arra sürgette 35 állam kormányzóját, hogy aktiválják államaik BDS-ellenes törvényeit a Ben & Jerry’s ellen.

„Az ilyen bojkottból fakadó súlyos erkölcsi nehézségek mellett úgy tűnik, hogy a Ben & Jerry’s bejelentett irányelve potenciális jogi következményeket is kivált, több mint 35 állam törvényei, köztük az Öné, alapján, melyek az ilyen típusú gyűlölet által vezérelt bojkottok ellen kívánnak küzdeni”- írta Gilád Erdán nagykövet a kormányzóknak.

Az izraeli külügy szintén nyilatkozott az ügyben:

,,A Ben & Jerry’s döntése szerencsétlen és rossz döntés. A társaság döntése az Izrael-ellenes szélsőséges csoportok folyamatos és agresszív nyomásának való megadását jelenti.”

,,A társaság önként együttműködik a gazdasági terrorizmussal, a BDS mozgalom vezetésével; mely egy antiszemita háttérrel rendelkező Izrael-ellenes mozgalom.”

,,A döntés erkölcstelen és diszkriminatív, mivel kipécézi Izraelt, árt mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak, és bátorítja a megfélemlítés taktikáját alkalmazó szélsőséges csoportokat.”

,,A döntés nemcsak nem segíti elő a békét vagy az izraeli-palesztin konfliktus megoldását, hanem erősíti azokat, akik ellenzik a két nemzet közötti megbékélést, és akik Izrael Állam megsemmisítésére szólítanak fel.”

,,A Unilever bejelentése nem rejtheti el azt a tényt, hogy úgy döntött, hogy engedélyezi a saját tulajdonában lévő Ben &Jerry’s társaság számára, hogy erkölcstelenül bojkottálja Izraelt.”

,,Szemet huny az igazságtalanságra, amikor nyilatkozata szerződéses kikötésekre támaszkodik, ahelyett, hogy egyértelmű morális álláspontot fejezne ki a BDS mozgalommal szemben.
Felszólítjuk a Ben &Jerry’s -t, hogy vonja vissza téves döntését.”

,,Bízunk benne, hogy ez a téves döntés visszhangozni fog Izrael sok barátja részéről világszerte.”

A Ben & Jerry’s hétfőn bejelentette, befejezi termékei értékesítését Júdeában és Szamáriában.

,,A Ben & Jerry’s megszünteti fagylaltjaink értékesítését a megszállt palesztin területen” – jelentette ki a cég.

,,Úgy gondoljuk, hogy nincs összhangban az értékeinkkel, hogy a Ben & Jerry’s fagylaltot a megszállt palesztin területen értékesítsük. Halljuk és elismerjük a rajongóink és megbízható partnereink által velünk megosztott aggályokat is” – áll a közleményben.

,,Hosszú távú partnerséget folytatunk engedélyesünkkel, aki a Ben & Jerry’s fagylaltot Izraelben gyártja és terjeszti a régióban. Dolgozunk ennek a változtatásán, ezért tájékoztattuk az engedélyesünket, hogy nem hosszabbítjuk meg a licencszerződést, amikor az a jövő év végén lejár.”

,,Bár a Ben & Jerry’s-t már nem fogják árulni a megszállt palesztin területeken, Izraelben jelen maradunk egy másik megállapodás keretében. Amint készen állunk, frissítést teszünk közzé ezzel kapcsolatban”- zárta a cég.

A Ben & Jerry’s nem árulta el, mit ért pontosan ,,megszállt palesztin területen”.

A fagylalt jelenlegi izraeli forgalmazója elítélte a cég döntését.

„A döntés teljesen elfogadhatatlan. A Ben & Jerry’s International úgy döntött, hogy másfél év múlva nem hosszabbítja meg a velünk kötött megállapodást, miután visszautasítottuk követelésüket az Izrael-szerte történő terjesztés leállítására. Arra kérjük az izraeli kormányt és a fogyasztókat, hogy ne hagyják, hogy bojkottálják Izraelt. A fagyit hagyják ki a politikából”.

Bennett miniszterelnök hétfőn a következő nyilatkozatot adta ki:

,,Fagylalt sok van, ország – csak egy van számunkra.

A Ben & Jerry’s úgy döntött, hogy Izrael-ellenes fagylaltnak minősíti magát.
Ez erkölcsileg téves döntés, és azt hiszem, ez üzleti szempontból hibásnak fog bizonyulni.
Izrael bojkottja – egy terrorista szigetekkel körülvett demokráciéáé – teljes útvesztést tükröz.
A bojkott nem működik és nem is fog működni, és teljes erőnkkel küzdeni fogunk ellene.”


Szántó István


Related article

Újbóli kiadásra került néhány olyan könyvem, amely a boltokban már teljesen elfogyott. Az ecetfák városa A vasgyári medvetánc Az Isten szabadságra ment A...

0 Comment