Véget ért az izraeli és az amerikai légierő Sivatagi Sas gyakorlata

ujkelet.live

Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok Légierő Központi Parancsnokságával (AFCENT) befejezte a maga nemében első légi gyakorlatát, amely különböző műveleti forgatókönyveket szimulált Izrael égboltján.

A „Sivatagi Sas” névre keresztelt gyakorlat során az izraeli légierő 133. százada az Egyesült Államok légierejének 494. századával együtt gyakorlatozott a dél-izraeli Ovda légitámaszponton – közölte az Izraeli Védelmi Erők este.

Az ellenséges erőket pedig az izraeli légierő 115. századának vadászgépei szimulálták.

,,A légi legénységek különböző műveleti forgatókönyveket gyakoroltak a levegőben, beleértve a közös gyakorlatokat a szárazföldi, légi és kombinált fenyegetések ellen, miközben csapást mértek a kijelölt célpontokra” – áll a hadsereg közleményében.

„Ez a történelmi együttműködés az izraeli légierő és az AFCENT között újabb példa Izrael és az Egyesült Államok közötti hosszú távú szövetségre és stratégiai együttműködésre” – nyilatkozta az izraeli légierő.

Januárban az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy Izraelt, amely az amerikai hadsereg Európai Parancsnoksága (EUCOM) hatáskörébe tartozott, áthelyezik a Közel-Keleten működő Központi Parancsnokságba. Ennek célja az volt, hogy javítsa az együttműködést Izrael és a térség többi országa között a Teherán jelentette fenyegetések kezelésében.

A zsidó államot eddig távol tartották a CENTCOM-tól, abból az aggodalomból, hogy súrlódást okozhat az Egyesült Államok és a régió többi országa között, amelyek többsége negatívan vélekedett Izraelről. Ez a fajta negatív vélekedés ma már nem igaz a Közel-Kelet egyes országára, különösen a Perzsa-öbölben lévőkre.

A bejelentés ellenére Izraelt hivatalosan még nem helyezték át a CENTCOM felelősségi körébe.