Augusztus 28-án 14:00-től a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében a „Határok nélkül…” programunkon belül a Virágos kerteken át és az Összetartozunk című magyar dokumentumfilmek ingyenes vetítésére, majd közönségtalálkozóra kerül sor, amelyen jelen lesz a filmek miskolci rendezője, Kerényi László- a magyarságot nem decibelben mérik

2021. augusztus 28-án 14:00-től a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében a „Határok nélkül…” programunkon belül a Virágos kerteken át és az Összetartozunk című magyar dokumentumfilmek ingyenes vetítésére, majd közönségtalálkozóra kerül sor, amelyen jelen lesz a filmek miskolci rendezője, Kerényi László.

 

HATÁROK NÉLKÜL
magyar dokumentumfilmek, 81 perc
Rendező: Kerényi László

 

Virágos kerteken át – A Fazekas Gyermekkar Japánban
Japánban nagyon fontosak Kodály zenepedagógiai útmutatásai és én személy szerint is azt gondolom, hogy a világon ez a legjobb módszer az ének, a kórusének tanításához” – mondta Chifuru Matsubara a Tokiói Filharmónia Kórus vezető karmestere. A helyszín Hamamatsu, japán város, ahol az ötévenként rendezendő Nemzetközi Ifjúsági Kórusfesztivál eseményei zajlanak. Ide hívták meg a Fazekas Gyermekkart Miskolcról. A nagy múltú kórusra még évekkel ezelőtt egy belgiumi kórusfesztiválon figyeltek fel japán szakemberek, s most meghívták őket erre a rangos zenei eseményre. A japán kórusokon kívül norvég, cseh, lengyel, orosz és kínai együttesek mutathatták be tudásukat. A Fazekas Iskola diákjai Hamamatsuban egyedül képviselték Magyarországot és a magyar zenét.

 

Összetartozunk
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára kiemelt fontosságúak az országhatárokon átívelő cserekapcsolatok. Az Észak magyarországi Régió ifjúsági táborsorozatot indított a Kárpát- medencében élő magyar fiatalok számára. Az első alkalommal Erdélyben, majd Kárpátalján rendezték meg az „Összetartozunk” tábort. 2009-ben a házigazda Miskolc volt. Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, a Vajdaságból és csángók lakta településekről is érkeztek magyar gyerekek. Az egyhetes tábornak minden alkalommal 100 lakója volt. 2010-ben a Vajdaságban, Muzslyán rendezték meg a negyedik „Összetartozunk” Máltai ifjúsági tábort.