Egy parkolás után háromszor fizettem – segitett a siófoki városőrség – Miskolcon szigorúbbak, egy szabálysértésért kétszer is megmázsáltak

2021-08-25 11:09-kor kezdett parkolàsa 2021-08-25 14:50-kor kérésére leàllt.
zòna: 8601 jàrmü:PFW456 – H; idötartam: 222 perc;dìj: 1776Ft+115Ft tranzakciòs
dìj ID: 6WK67242SD

Ez egy SMS. Nem olcsó és egyszerre kettőt is kaptunk, mindkét mobilnak magam lennék az előfizetője. Tehát a nejem és az én telefonszámlámat csaknem egyszerre egyidőben majdnem négyezer forinttal megterhelték. Persze mindkét esetben ugyanarra az autóra számlázták ki a parkolási djat.

Nos, hogy történhet ilyesmi.  Úgy, hogy parkolási ügyekben csudára óvatos vagyok. Mostanában, egy jódeje. Miután megálltam, körbejárom a környéket, megnézem a tiltó táblákat, lemérem a kereszteződéstől számtott távolságot és az arra járóktól megérdeklödöm lehet e ott megállni. Ma délelőtt Siófok centrumában közel a viztoronyhoz parkoltam le és biztos ami biztos az automatához siettem. Ami persze nem múködött mint ahogyan a mobilos jegyvásárlás is sikertelennek tünt. Telefonáltam a városőrségre – igen a Balaton fővárosában ilyen is van, s  nem úgy hvják őket, hogy rendészek és a parkolási ügyekben is eljárnak.  Egy percen belül kiérkezett egy szimpatikus fiatalember aki konstatálta valóban az automata rossz. Elkérte a telefonjainkat és ezeken keresztül is megpróbált virtuálisan jegyet váltani. Ez se ment. Kinyitotta az automatát és addig piszkálta mignem egy jegyet szült. Büszkén kitettem a szélvédőre és másfélórán át lestem az órámat, nehogy kifussunk az időből.

Ime a bizonyiték, hogy megvettem a jegyet majd a mobilszolgáltató még kétszer legogombolta az árát.

Majd délután négy óra tájban egyszerre turbékolt a telefonunk, jelezve, hogy lassan lejár a parkolásunk határideje. Persze, hogy felcsörögtem a városőrséget, tudtak az esetről emlékeztek is ránk. Tudták mi vagyunk a messziről jött vidékiek akik betelefonáltunk. Ám ők bizony nem tehetnek semmit, az automata elnyelte a pénzt reklamáljunk a Vodafonnnál vagy ki tudja hol, mert nem küldtek visszaigazoló SMS-t. Erre mondják az ismerőseim, barátaim ilyen is csak velem eshet meg.  Na, meg ahol én megjelenek ott fü se nő, meg olyan volnék mint a Fehérvár áruház – ahol mindig történik valami.

Nagyon persze nem lepödöm meg, hiszen alig két napja sirtam el a miskolci esetemet. Aki nem tudná , dióhéjban – május 10.én a birósági tárgyalásra  – hová is járnék szórakozni – nem találtam parkoló helyet és a nagy sietségben  a Dózsa György utca irányából balra fordultam az egyirányú Szent Flórin térre. Természetesen éppen akkor már előttem is birságolt ott egy magányos rendőr és én sem úsztam meg.  Morozúsan, ki is örülne egy ilyen baráti találkozónak aláirtam a szabálysértést elismerő papirt és helyből átutaltam a 10 ezer forintos büntetést. Soha rosszabb helyre ne kelljen pénzt adnom, alapon. Ám ugye mint ismeretes grafomán lennék, a sztorit megosztottam a kapitányság illetékesével, jeleztem, az a bizonyos záróvonal már eltünt és a balra fordulni tilos tábla is túl van már a téren. Egyben irásban nyilatkoztam, hogy befizettem a büntit, újabb frontot nem nyitunk a rendőrséggel mert csak én húzhatom a rövidebbet.  Be is bizonyitották. Négy hónapra rá erre a levélre kiküldtek még egy birságot, egy ötvenezrest mert a rendőr elnézte, nem jól kalkulált. Ezt is befizettem, szivtam a fogamat, de ha már ennyire rosszul megy nekik, támogatom őket amig tehetem.

Persze kiváncsiskodtam néhány szabálysértésben járatos jogásznál, hogy leheteséges e az ilyen kicsinyes bosszuállás? Megtörténhet e, hogy egy kiszabott szabálysértési birságot miután azonnal rendezve lett csaknem egy félév múlva ötszörösére fejelik. Törvényes e egy ilyen döntés, legyen az akár egy közigazgatási határozat is, amelynek a tárgya szintén ugyanaz mint a szabálysértésnek. Nem lehet, a római jog szerint – ugyanazért a bünelkövetésért kétszer gyors egymásutánban nem lehet birságolni.

Ha csak nem rólam van szó.