Ferenc pápa találkozik a magyarországi zsidóság vezetőivel –  Frőlich Róbert,  főrabbi köszöntötte volna, de kórházba került

Mint ismeretes, a vasárnap Budapestre érkező Ferenc pápát a magyarországi zsidóság nevében Frölich Róbert neológ országos főrabbi köszöntötte volna: ő azonban kórházba került, nem tud jelen lenni az eseményen.

Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezik Budapestre. A pápa néhány órát tölt Magyarországon, majd több napra Felvidékre utazik. Az úgynevezett Statio Orbis (ünnepi zárómise) a hivatalos menetrend szerint vasárnap délelőtt fél 12-kor kezdődik a Hősök terén. A pápa a ceremónia előtt a Szépművészeti Múzeumban külön találkozik – többek között – Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, utána külön a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival, végül pedig protestáns és zsidó vallási vezetőkkel. Ezek közül csak az utóbbi lesz sajtónyilvános esemény.

A Népszava úgy tudja, hogy a zsidóság részéről mind az öt közösség képviselteti magát: a Mazsihisz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH), a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség Egyesület, a Szim Salom Progresszív Zsidó Egyesület. A zsidó felekezetek nevében egyedül Frölich Róbert mondott volna köszöntőt. Egyelőre még nem dőlt el, hogy ezt olvassák fel, vagy felkérnek valaki mást a helyettesítésére.