A Florian Richter Circus a korona miatt Szadán: A PETA felszólítja a cirkuszokat, hogy az állatokat adják le és álljanak át állatmentes programokra

 

Szada / Stuttgart, 2021. Május 31. – Nehéz idők az állatokat szerepeltető cirkuszok számára: a koronavírus okozta válság miatti rendezvénytilalom különösen a költséges állattartással érintett cirkuszokat nagyon nehéz helyzetbe hozta. A hosszú fellépési tilalom miatt sokuk már nyilvánosan gyűjt pénz- és takarmányadományokat. Ebben Magyarország két legnagyobb vándorcirkusza – a Florian Richter Circus és a testvére, ifj. Richter József által vezetett Magyar Nemzeti Cirkusz – is érintett. A Florian Richter Circus közel 50 állatot, köztük elefántokat, zebrákat, elefántokat, pónilovakat és lovakat helyezett el több, mint egy éve téli szálláshelyén, Szadán. A szálláshely az elmúlt évben szafariparkként üzemelt, ahol az állatokat az autóból lehetett megnézni. A zaj és a látogatók nagy csoportjai miatt az önkormányzat erre az évre nem adott engedélyt a cirkusznak. A PETA felszólítja a cirkuszokat, hogy az állatokat végleg adják le állatparkokba, zoológiai intézményekbe vagy megfelelő befogadóhelyekre. Az állatjogi szervezet egyúttal kéri az állatorvosi hatóságot, hogy biztosítsa az állatok ellátását és nyújtson támogatást a közvetítésben.

„Sok cirkusz nincs abban a helyzetben, hogy válsághelyzetben az állatokat megfelelően ellássa. Ezért felszólítjuk az érintett üzemeket, hogy az állatokat önként adják le, és kövessék az állatmentes cirkuszok példáját” – mondja Dr. Yvonne Würt biológus, a PETA szórakoztatóipari állatokért felelős szakreferense. „A cirkuszokban különben sincs semmi keresnivalója állatoknak – és legkésőbb mostanra, ebben a többszörösen kiélezett pénzügyi helyzetben világossá kellett válnia, hogy meg kell őket kímélni attól, hogy továbbra is a cirkuszban kelljen élniük.”

A cirkuszokban az állatok szenvedése a rendszer részét képezi

Az országban időközben 20 kisebb vándorcirkusz kezdte meg nyári programját, és nyitotta meg újra kapuit. Helyi állatvédő szervezetek már jelezték a PETA felé, hogy aktivistáik a különféle fellépések helyszínein tiltakozni fognak, amennyiben a Richter család újra turnéra indul. A cirkuszokban az állatok szenvednek a természetellenes tartási körülmények miatt – az elefántokat például minden éjjel és nagyrészt napközben is, két lábuknál fogva rögzítik. A természetben az állatok családjuk körében kilométeres sétákat tesznek. De a porondon kizsákmányolt tevék, lovak és pónilovak tartási körülményei sem megfelelők. Az állatjogi szervezet ezért azt kéri, hogy a cirkuszokban az állatokat általánosan tiltsák be. A kisméretű karámban való tartás és a gyakran hiányos ellátás, a gyakori szállítás, valamint az erőszakkal és kényszerítéssel történő idomítás magatartási zavarokat, betegségeket és korai halált okoz. A PETA szerint Magyarországnak is követnie kell a többi állam példáját: Görögország, Málta és Ciprus például mér teljesen betiltotta a cirkuszokban való állattartást.

Állatidomítás nélküli jövő

Sikeres cirkuszok bizonyítják, hogy az állatmentes show-k igenis tetszenek a nézőknek: a Circus Roncalli például már a 90-es években búcsút mondott a vadállatok idomításának, 2018-ban pedig a lovas számokat is levette a programról, és mára már teljesen állatmentes. A vállalat az állatkínzástól mentes koncepciója és a jövőbe mutató hologramtechnológia miatt világszerte nagy elismerésnek örvend. A koronaválság után a Moszkvai Állami Nagycirkusz vendégelőadásait állatszámok nélkül folytatja, és egyelőre kizárólag emberek által előadott számok szerepelnek műsorán. Számos cég – például a Flic Flac és a Cirque du Soleil – állatidomítás nélkül is nagy sikereket könyvelhet el, és jegyeiket általában már elővételben elkapkodják.

Részletek a PETA mottójából: Az állatok nem azért vannak, hogy bennünket szórakoztassanak vagy hogy őket bármilyen formában kizsákmányoljuk. A szervezet síkra száll a fajizmus ellen – amely világnézet az embert az összes többi faj felett állónak tekinti.