Ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye – nagy az izgalom – lassan haladnak a számolással

Bár este 7 óra körül volt várható a miniszterelnök-jelöltek előválasztási eredménye, az Országos Előválasztási Bizottság közölte, hogy mégsem, mert a vártnál sokkal lassabban halad a voksok összeszámolása.

Ellenzéki előválasztás
Az ellenzék jelentős része a 2022-es parlamenti választáson a saját esélyeit növelő új, demokratikus intézményként tekint az előválasztásra – ugyanezt a kormány és a Fidesz “Gyurcsány-show-nak” és “bohózatnak” tartja. Az előválasztáson dől el a 106 egyéni körzetben legesélyesebbnek tűnő ellenzéki képviselőjelölt személye és így választják ki az Orbán Viktor kihívójaként fellépő közös miniszterelnök-jelöltet is. Az előválasztás fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye – közölték az Előválasztás 2021 hivatalos Facebook-oldalán.

Közölték, hogy a vártnál lassabban halad a számlálás, ami délelőtt országszerte húsz különböző helyszínen indult el. Olyannyira nagy azonban a csúszás, hogy

ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye.

Az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB kellően pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt – ígérték.

© Facebook / Előválasztás 2021

A lassúság oka az, hogy az előválasztáson a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítik. A szavazás során a választók azonosítását követően a szavazóbiztosok hitelesítették a szavazólapokat is (“becsippantás”), majd a választók a hitelesített szavazólapokon adták le a szavazatukat az urnákba.

A nem hitelesített szavazólapokon leadott szavazatok érvénytelennek minősülnek, így kizárva a csalás lehetőségét. A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőriznie, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat. A korábban “becsippantott” szavazólapokat ekkor “kicsippantják”, vagyis összevetik a hitelesített szavazólapok titkosított hashgyűjteményével, hogy megállapítsák a szavazólapok hitelesítésre kerültek-e, így megállapítva, hogy a rajtuk szereplő szavazat érvényes-e. Ez a folyamat a vártnál több időt vesz igénybe.

© Facebook / Előválasztás 2021

Jelenleg az 1.008.076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50-70 ezer szavazólapot tudnak “kicsippantani” a szavazatszámlálók. A folyamat különösen a budapesti számlálási helyszínen halad lassan, ahol összesen harminc választókerület, azaz az ország közel egyharmadának eredményét fogják megállapítani – írták.

Emellett szintén lassítja a folyamatot, hogy a vidéki számlálók a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani.