Az izraeli Védelmi Minisztérium vasárnap az Israel Aerospace Industries-t (IAI) választotta fővállalkozónak és integrátornak az izraeli hadsereg jövőbeli páncélozott harci járműve – a Karmel – koncepciójának és technológiáinak kidolgozására. Az IAI mellett a Rafael Advance Defense Systems és az Elbit Systems Ltd vállalatok pályáztak a szerződésre.

Egy kétfős, zárt páncélozott harci jármű sikeres élő bemutatóját követően a Védelmi Minisztérium az IAI-t választotta, hogy kifejlessze a Karmel következő szakaszát: technológiák fejlesztése és bemutatása egy többdimenziós harci csapat számára, amely lehetővé teszi a rendszer manőverezhetőségének jelentős javítását.

Az IAI által kifejlesztett harci koncepció sikeresen képes megbirkózni a csatatér jelenlegi és jövőbeli kihívásaival. Ez a megoldás olyan automatikus és autonóm rendszereken alapul, amelyek kiegészítik a kétfős csapatot, és működtetik a központi alrendszereket – a járművek küldetéstervezését és irányítását, a helyzetfelismerést, a vezetést és a halálosságot. Ezek a képességek lehetővé teszik a csapat számára, hogy csak szükség esetén avatkozzonak be, és lehetővé teszi a kérdéses terület szélesebb lefedését, miközben hatékonyan megfelel a manőverező erők kihívásainak.

A Karmel-koncepció globális szinten úttörő, és világszerte sok iparág és katonaság figyelmét felkeltette. A program ötvözi az innovatív operatív koncepciót a legfejlettebb és legmodernebb technológiákkal, amelyek kis csapaton alapuló megoldásokat nyújtanak a jövőbeli csatatéren, és széles körben támaszkodnak a mesterséges intelligencia alapú autonóm képességekre, miközben minimálisra csökkenti az életveszélyt egy földi hadjárat során, minimalizálja a járulékos károkat és korszerűsíti a harckezelést.

Az IAI szárazföldi manőverező erők számára kifejlesztett központi technológiái a következők: Parancsnoki rendszer – az agy, amely felelős a harci csapat feladatainak önálló tervezéséért és irányításáért; Helyzetismereti rendszer – a radarok, a SIGINT és az elektrooptika területén kifejlesztett fejlett képességek kombinálása, egyidejűleg a harci csapat érdeklődési körébe tartozó veszélyek felderítése a szárazföldön, a levegőben és egyéb helyzetekben, valós időben, gyorsan és pontosan osztályozva a célpontokat, barát és ellenség megkülönböztetése és rangsorolása; Halálossági rendszer – feladata a célok valós idejű osztályozása és rangsorolása, a harci csapat rendelkezésére álló lőszerek sorából minden célponthoz a legmegfelelőbb halálos eszközt kiosztva; Műveleti rendszer – a csapat tagjai több dimenzióban is megfigyelhetik a csatateret, és így jobban megérthetik, és az innovatív felhasználói felület lehetővé teszi a harci katonák számára, hogy optimális döntéseket hozzanak, amikor erre sor kerül. Mobilitási rendszer – feladata a harci csapat minden járművének optimális előrehaladási útvonalának megtervezése a küldetések során;

A hadsereg jelenlegi Merkava harckocsija mintegy 40 éve van használatban. 2018 júliusában a hadsereg bejelentette legújabb, Barak néven ismert modelljének megalkotását, amely az elkövetkező években áll majd szolgálatba az új Karmel technológiák alkalmazásával.