A nagy titokban végzett erőfeszítések, melyek Okninék szabadon bocsátását eredményezték
A címképen látható az elnöki palota. A pár maga sem tudta kié lehet ez a csodálatos épület, s lencsevégre kapta a telefonjával, Ez lett az izraeli buszsofőr és nejének a balszerencséje.  Kémkedéssel gyanúsították meg. Ami szinte már komikus hiszen bármelyik kémműholdról még az is rögzíthető, hogy a palota udvarán kutyát sétáltatnak vagy tengeri malacot. Na, meg a zsidók hírszerzése aligha dolgozik ilyen primitív ósdi technikával.  Ezt végül csak belátták a törökök, ráadásul ebben a feszült világpolitikai helyzetben senkinek nem érdeke fokozni az összetűzést.  Mindenki tudta ebből bizony nehéz presztísvesztesség nélkül kimászni ha tovább folytatják a komédiát. A lényeg a pár már Izraelben van, győzött a diplomácia, a józan ész, s ha jól belegondolok ez a fajta heppyend még erősítheti a két ország elég fagyos viszonyát. Hiszen közös erővel oldották meg ezt a valójában álproblémát. Jó lesz azonnal elfelejteni.

ujkelet.live

Az izraeli Külügyminisztérium illetékesei azt nyilatkozták csütörtökön a Walla híroldalnak, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök vezető tanácsadója, Ibrahim Kalin szerda délben tájékoztatta Izrael ankarai nagykövetségének ideiglenes biztosát, Irit Liliant, hogy döntés született Mordi és Natali Oknin szabadon bocsátásáról, akiket kémkedés gyanújával tartottak fogva Isztambulban.

Körülbelül tíz vezető izraeli tisztviselő kis csoportja tudott az Okninék szabadon bocsátására irányuló szándékáról. A Külügyminisztérium azonnal értesítette a családtagokat, és arra kérte őket, tartsák titokban, ne áruljanak el semmit. A Külügyminisztérium egyúttal arra kérte a katonai cenzort, hogy ne engedjen semmilyen publikációt a témában.

A családtagok megtartották a titkot, és amikor szerdán több közéleti személyiség is az otthonukba látogatott, nem árultak el nekik semmit arról, hogy tudják, családtagjaik a következő órákban hazatérnek.

Jáir Lapid külügyminiszter a tervek szerint tegnap Budapestre utazott volna egy állami látogatásra, de reggel lemondta, hogy továbbra is a törökországi izraeliek kiszabadítására koncentrálhasson. A Külügyminiszter titokban tartotta a látogatás lemondását és annak okát.

Izraelben a múlt héten úgy döntöttek, hogy nem vonnak be harmadik országot a Törökországgal zajló ügybe, és a kérdést közvetlenül a két ország között rendezik. A külügy illetékesei azt mondták, hogy néhány napja, és különösen Süleyman Soylu török belügyminiszter médiában tett nyilatkozata után úgy döntöttek, hogy két csatornán folytatják az erőfeszítéseket: Irit Lilianon és Erdogan tanácsadóján, Ibrahim Kalinon valamint a Moszad főnöke, David Barnea és török kollégája, Hakan Fidannon keresztül.

Jichák Herzog elnök is részt vett az izraeliek szabadon bocsátására irányuló műveletben, telefonon beszélt vezető török tisztviselőkkel. „Egyértelművé tettük a törököknek, hogy muszáj gyorsan megszakítani és végetvetni az ügynek, hogy ne fajuljon még mélyebb válsággá” – mondta a külügy egyik vezető tisztviselője.

Az erőfeszítések már kedden meghozták gyümölcsüket. Erdogan tanácsadói azt üzenték az ankarai izraeli nagykövetség biztosának, hogy bonyolult helyi incidensről van szó, és az incidens mögött semmiféle politikai indíttatás vagy felülről jövő szándék nincs.

Izraeli tisztviselők szerint az a tény, hogy Herzog elnök, Naftali Bennett miniszterelnök és Lapid is nyilvánosan kijelentették a korai szakaszban, hogy a házaspár nem az izraeli hírszerzés ügynöke, nagyon pozitív hatással volt az erőfeszítésekre.

,,Erdogan megértette, hogy nincs szükség konfrontációra Izraellel, és ő is profitálhat az ügy jó befejezéséből” – mondta a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Szerda délután a házaspárt a börtönben orvosi vizsgálatokra vitték és koronatesztet végeztek rajtuk. Éjszaka a külügyminisztérium által bérelt magánrepülőgép szállt le Isztambulban. A gép úgy indult el Törökországba, hogy senki sem vette észre. A két izraelit nem deportálták, hanem egyszerűen kiengedték a börtönből, és felszálltak az Izraelbe tartó repülőre.

A pár kiszabadítása érdekében folytatott összes kapcsolatfelvétel során nem volt közvetlen politikai szintű a felek között. A törökök ugyancsak nem követeltek politikait árat a szabadon bocsátásukért, de most úgy ítélik meg Izraelben, hogy az elkövetkező órákban, napokban mindkét fél magas rangú tisztségviselői között telefonbeszélgetésekre kerül sor – valószínűleg Herzog elnök vagy Bennett miniszterelnök és Erdogan között, esetleg Lapid külügyminiszter és török kollégája között.

A házaspár az izraeli Eggednél buszsofőr.

A török hatóságok azért vették őrizetbe őket, mert lefényképezték Recep Tayyip Erdogan elnök isztambuli palotáját és a képet megosztották a család Whatsapp csoportjában. A pár és családjuk kitart amellett, hogy nem tudták, hogy ez illegális.

A török ügyészek pénteken azt mondták a bíróságnak, hogy a házaspárt kémkedéssel gyanúsítják, és azt állították, hogy nemcsak Erdogan palotáját fényképezték le, hanem a szomszédos biztonsági ellenőrző pontokat és kamerákat is majd elküldték a képeket egy harmadik félnek.

A pár fogvatartását 20 nappal meghosszabbították pénteken.

A döntés meglepte az izraeli tisztségviselőket, akik azt feltételezték, hogy a bíróság a pénteki tárgyaláson elrendeli azonnali kitoloncolásukat az országból.