XXIX. Francia Filmnapok Miskolcon, a Művészetek Házában

 

 

 

A miskolci Alliance Française Intézettel közös szervezésben, az Auchan Magyarország Kft. támogatásával, immár 29. alkalommal kerül megrendezésre 2021. november 25. és december 1. között a Művészetek Háza Uránia és Béke Art Mozitermeiben a XXIX. Francia Filmnapok. A program keretén belül tizenhárom francia filmet nézhetnek meg az érdeklődők. A vetített filmek mindegyike eredeti nyelven, magyar felirattal ellátott.

 

Ünnepélyes megnyitót követően a Nyitófilm:

  1. november 25. 17:45 – Uránia Art Moziterem

Rejtély a Riviérán

Mystère à Saint-Tropez

feliratos francia krimi-vígjáték, 89 perc, 2020

Rendező: Nicolas Benamou

Forgatókönyvíró: Nicolas Benamou, Christian Clavier, Jean-François Halin, Jean-Marie Poiré

Szereplők: Christian Clavier, Benoît Poelvoorde, Thierry Lhermitte, Jérôme Commandeur

Amikor a milliárdos Claude Tranchant feleségét megpróbálják meggyilkolni úgy, hogy az egészet balesetnek álcázzák, az üzletember egy régi barátját hívja segítségül, egy rendőrkapitányt, hogy küldje el hozzá Párizs legjobb nyomozóját. Azonban csak egy detektív szabad, ő azonban általában többet árt, mint használ. Indítéka mindenkinek van, de neki lövése sincs…

 

  1. november 25-28. 15:30 – Uránia Art Moziterem

A rózsák királynője

La fine fleur

feliratos francia vígjáték, 95 perc, 2020

Rendező: Pierre Pinaud

Forgatókönyvíró: Fadette Drouard, Pierre Pinaud

Szereplők: Catherine Frot, Manel Foulgoc, Fatsah Bouyahmed, Olivia Cote

Eve egykoron Franciaország legszebb kertészetét igazgatta, ám a cég, mely oly kedves számára, a csőd szélére került. Miután titkárnője három csavargót vesz fel kisegítőnek, akiknek semmiféle gyakorlatuk nincs a kertgondozásban, úgy néz ki, Eve vállalkozásának teljesen befellegzett. Ám ez a különös csapat előáll egy tervvel, ami mindent megváltoztat…

 

  1. november 25-28. 16:00 – Béke Art Moziterem

A beszéd

Le discours

feliratos francia vígjáték, 87 perc, 2020

Rendező: Laurent Tirard

Forgatókönyvíró: Laurent Tirard

Szereplők: Benjamin Lavernhe, Sara Giraudeau, Kyan Khojandi, Julia Piaton

A 35 éves Adrien éppen halálra unja magát a családi vacsorán: ma este is minden ugyanúgy történik, ahogy a megelőző ezer alkalommal. Unalma váratlanul pánikba fordul át, amikor leendő sógora felkéri, hogy tartson beszédet közelgő esküvőjükön. Adrien nincs olyan állapotban, hogy esküvői beszédet tartson. Barátnője nemrég szakított vele, őt pedig csak az érdekli, hogy visszaszerezze. A beszéd az év francia vígjátékmeglepetése. Intelligens humora, váratlan fordulatai és vizuális megoldásai biztosan sokáig velünk maradnak.

 

  1. november 26-28. 17:45 – Uránia Art Moziterem

Kutyabaj

Mon chien Stupide

feliratos francia-belga vígjáték, 106 perc, 2019

Rendező: Yvan Attal

Forgatókönyvíró: Dean Craig

Szereplők: Yvan Attal, Charlotte Gainsbourg, Eric Ruf, Pascale Arbillot

Henri (Yvan Attal) középkorú író, aki 25 éve írt egy sikeres regényt, de azóta csak küzdelem az élete. Cécile-lel, a feleségével (Charlotte Gainsbourg) és négy gyermekükkel éldegél – nem túl boldogan. Aztán minden megváltozik, amikor egyik esti sétája során egy hatalmas kutyát talál a parton, aki mellé szegődik és befurakodik a család életébe. A kutya szépen lassan megváltoztatja az életüket. Mindenki átértékeli a jelenlegi helyzetét és más hozzáállással folytatja, mint azt korábban tette.

 

  1. november 25-28. 18:00 – Béke Art Moziterem

’85 nyara

Été 85

feliratos francia film, 101 perc, 2020

Rendező: François Ozon

Forgatókönyvíró: François Ozon

Szereplők: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge, Valeria Bruni Tedeschi

1985 nyara nem ígérkezik másnak Alexis életében, mint a korábbi szünidők. Egy normandiai tengerparti faluban, együtt a szüleivel, ahol ráadásul nemigen ismer senkit, nem éppen élete kalandját éli meg. Amikor azonban egy viharban felborul egy kis vitorlással, majdnem megfullad, és csak az utolsó pillanatban, a nála néhány évvel idősebb David menti ki a vízből. Miután megismeri a fiút, rájön, hogy élete barátjával találkozott. A jóképű, vagány és karizmatikus David mellett hirtelen eseménydússá és szenvedélyessé válik az addig egyhangú nyár.

 

  1. november 25-28. 20:00 – Uránia Art Moziterem

30 nap maximum

30 jours max

feliratos francia krimi vígjáték, 87 perc, 2020

Rendező: Tarek Boudali

Forgatókönyvíró: Tarek Boudali, Pierre Dudan, Grégory Boutboul

Szereplők: Tarek Boudali, Philippe Lacheau, Julien Arruti, Vanessa Guide

Rayane fiatal, jóképű, de botcsinálta rendőr, nem túl sikeres a rendőrőrsön és a magánéletben. Egy orvosi vizsgálat során megtudja, hogy legfeljebb harminc napja van hátra. Mivel nincs vesztenivalója, elhatározza, hogy mindent bevetve, igazi hőssé válik a rendőrségen. A férfi innentől kezdve a legelképesztőbb feladatokat is vállalja, és mint valamiféle szuperhős a legvakmerőbb tetteket hajtja végre, elismerést kiváltva a kollégáiból – a hajmeresztő megoldások azonban nem mindig a megfelelő módon sülnek el. Mindez rengeteg humorra és helyzetkomikumra ad lehetőséget.

 

  1. november 25-28. 20:15 – Béke Art Moziterem

Titkok és igazságok

Chamboultout

feliratos francia-belga vígjáték, 100 perc, 2019

Rendező: Eric Lavaine

Forgatókönyvíró: Bruno Lavaine, Eric Lavaine

Szereplők: Alexandra Lamy, José Garcia, Michaël Youn, Anne Marivin

A Bordeaux-ban élő Béatrice izgatottan készül új könyvének megjelenésére. Az önéletrajzi ihletésű regényben férje, Frédéric balesetének történetét írta meg. A jó humorú, sármos és vonzó férfi megvakult, és teljesen kiszámíthatatlanná vált: bármit kimond, ami csak eszébe jut, mindenféle szűrő nélkül. A házaspár nyárra Biarritzba utazik, ahova régi barátaik is velük tartanak. Itt mutatják be a könyvet is az őszi megjelenés előtt. Mindenki izgatottan olvassa a történetet: megpróbálják kitalálni, kik rejlenek a megváltoztatott nevek mögött. A nyomozás félreértéseket és feszültséget szül a társaság tagjai között, az igaz barátság, a család összetartó ereje és a szeretet azonban minden akadályt legyőz.

 

  1. november 29-december 1. 15:30 – Uránia Art Moziterem

Előzmények törlése

Effacer l’historique

feliratos francia-belga vígjáték, 110 perc, 2020

Rendező: Benoît Delépine, Gustave Kervern

Forgatókönyvíró: Benoît Delépine, Gustave Kervern

Szereplők: Blanche Gardin, Denis Podalydès, Corinne Masiero, Vincent Lacoste

Franciaország egyik vidéki kertvárosában három jóbarát küzd az új technológia és a közösségi média kihívásaival. Marie elvált, és attól retteg, hogy egy szexvideó miatt elveszítheti tizenéves fia szeretetét és megbecsülését. Christine-t sorozatfüggősége sodorta a csőd szélére. Munkáját elvesztette, most sofőrként dolgozik, de valamiért minden utasa egycsillagosra értékeli a szolgáltatását. A nemrég megözvegyült Bertrand pedig lányának online zaklatóival veszi fel a kesztyűt, miközben lassan beleszeret egy telefonos marketinges izgalmasan búgó hangjába. Ők hárman együtt indulnak harcba az életüket uraló adatfelhők ellen egy szélmalomban élő, jóindulatú hacker segítségével. Kalandjaik során kisvárosi otthonukból egészen Kaliforniáig és Madagaszkárig eljutnak.

 

  1. november 29-december 1. 16:00 – Béke Art Moziterem

Tunéziai terápia

Un divan á Tunis

feliratos francia-tunéziai vígjáték, 87 perc, 2020

Rendező: Manele Labidi Labbé

Forgatókönyvíró: Manele Labidi Labbé

Szereplők: Golshifteh Farahani, Majd Mastoura, Hichem Yacoubi, Ramla Ayari

Selma, a párizsi pszichoterapeuta hazaköltözik Tunéziába, hogy rendezze az életét. A tuniszi családi házuk tetőterében berendezett rendelőjében szeretni folytatni a praxisát. Családja és a helyi közösség gyanakodva és szkeptikusan fogadja a vállalkozást, azonban hamarosan számos kliense akad, a helyi fodrásztól kezdve az imámig. Saját rokonaival, különösen lázadó unokahúgával is boldogulnia kell, miközben egy rendőr egyszerre udvarol neki és fenyegeti bezárással a rendelőjét, ha nem küzdi végig magát a hivatalos engedélyeztetésen.

 

  1. november 29-december 1. 17:45 – Uránia Art Moziterem

Aline – A szerelem hangja

Aline

feliratos kanadai-francia film, 128 perc, 2020

Rendező: Valérie Lemercier

Forgatókönyvíró: Brigitte Buc, Valérie Lemercier

Szereplők: Valérie Lemercier, Sylvain Marcel, Danielle Fichaud, Roc Lafortune

Az Aline – A szerelem hangja Céline Dion élettörténetét dolgozza fel egy fiktív személy, Aline Dieu karakterén keresztül. A film ugyanakkor a legendás énekes életútjának és karrierének állomásait érinti, s benne felhangzanak az olyan Céline Dion slágerek, mint a Let’s Talk About Love, az All By Myself, az I’m Alive vagy a My Heart Will Go On. Aline Dieu tizennegyedik gyerekként születik egy kanadai zenerajongó családba. Csodálatos hangjával és tehetségével már kisgyerek elbűvöli a hallgatóságot. Hamarosan felfedezi egy producer, aki meg van róla győződve, hogy a világ leghíresebb énekesnőjévé teszi a tinédzsert. A producer-mentor, Guy-Claude azonban rövidesen sokkal többet jelent a tinilánynak. Ragaszkodása szerelemmé alakul, ami legyőz minden ellenállást. Aline Dieu eközben hatalmas világsztárrá válik, s már csak a szerelem beteljesülése hiányzik a tökéletes boldogságához.

 

  1. november 29-december 1. 18:00 – Béke Art Moziterem

A világ dicsősége

Gloria Mundi

feliratos francia-olasz film, 106 perc, 2019

Rendező: Robert Guédiguian

Forgatókönyvíró: Robert Guédiguian, Serge Valletti

Szereplők: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Anais Demoustier

Egy marseille-i család tagjai egybegyűlnek a kis Gloria születésekor. Az öröm nem feledteti, hogy a fiatal szülők mindennapos küzdelmet folytatnak a megélhetésért. Mathilde részmunkaidős bolti eladó, férje, Nicolas sofőr, akit ráadásul egy este durván helyben hagynak a rivális sofőrök. Gloria nagyapja éppen a börtönből szabadulva érkezik meg a családi körbe.

 

  1. november 29-december 1. 20:00 – Uránia Art Moziterem

Mamahotel

Chacun chez soi

feliratos francia film, 83 perc, 2021

Rendező: Michèle Laroque

Forgatókönyvíró: Julien Colombani, Michele Laroque

Szereplők: Michèle Laroque, Stéphane De Groodt, Alice de Lencquesaing

Catherine és Yann hosszú hosszú évek óta élnek boldog házasságban, ám amióta a férfi eladta a vállalkozását, már csak a bonsai fáinak él. Az asszony úgy érzi kapcsolatuk már korántsem a régi, a dolgok pedig még rosszabbra fordulnak, amikor a házaspár huszonhét éves lánya és annak barátja beköltözik hozzájuk. Bár kezdetben jó ötletnek tűnik egy kis közös idő a lányukkal, hamarosan kezdetét veszi a kőkemény háború a két pár között.

 

  1. november 29-december 1. 20:15 – Béke Art Moziterem

Titán

Titane

feliratos francia-belga thriller, 108 perc, 2021

Rendező: Julia Ducournau

Forgatókönyvíró: Julia Ducournau

Szereplők: Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Garance Marillier, Laïs Salameh

Julia Ducournau rendezőnő a lehető legkicsavartabb módon foglalkozik az emberi kapcsolatok és a nemiség kérdéskörével. A kiváló francia színész, Vincent Lindon éveken át készült, hogy fizikailag megfelelő erőnlétbe hozza magát a főszerepre. A RogerEbert.com szerzője szerint a Titán “extrém film, ami egyszerre erőszakos, kíméletlen és vicces”. Az Observer kritikusa szerint “furcsa, gyakran kísérteties, néha vicces, de mindenekelőtt mesteri” alkotás. Megmagyarázatlan bűncselekmény-sorozatot követően egy apa újra találkozik tíz éve eltűnt fiával. Titán: hőnek és korróziónak ellenálló, egyéb elemekkel ötvözve rendkívüli szilárdságú fém.

 

Helyár minden vetítésre: 650 Ft

Az előadásokra jegyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy elővételben vásárolhatók a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben (minden nap 14:30-20:30 között a Rákóczi utca 5. szám alatt).