illusztráció Fotó: Izraeli Védelmi Erők

ujkelet.live

Az izraeli légierő jelenleg egy széles körű gyakorlatra készül, amelyen több tucat vadászgép vesz majd részt, egy esetleges Irán elleni támadás előkészítése érdekében.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerda esti riportja szerint a gyakorlatra a jövő tavasszal kerül sor a Földközi-tenger felett, és nem fognak titkot csinálni belőle. Megemelt költségvetést különítettek el erre a gyakorlatra, amely többek között 1000 kilométernél hosszabb repüléseket foglal magában, hasonlóan ahhoz a távhoz, amit a pilóták tennének meg, ha Iránba repülnének.

Három hónappal ezelőtt az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Aviv Kochavi altábornagy bejelentette, hogy a hadsereg felgyorsítja az Irán elleni támadásokkal kapcsolatos forgatókönyvek terveit – a bejelentést részben üzenetként szánták a világnak, közvetítve Izrael szándékait és a jelenlegi helyzet komolyságságát.

Mindeközben szerda este Beni Gantz védelmi miniszter Washington D.C.-be utazott, ahol amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal fog tárgyalni az iráni nukleáris létesítmények megsemmisítésének lehetséges katonai lehetőségeiről arra az esetre, ha a diplomácia kudarcot vall.

A Gantz és Austin közötti tárgyalások a Pentagon vezetőinek október 25-i tájékoztatóját követik a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivannak, a rendelkezésre álló katonai lehetőségek teljes listájáról, amelyek biztosítják, hogy Irán ne legyen képes atomfegyver előállítására.

Gantz várhatóan kérni fogja az Egyesült Államokat, hogy továbbra is gyakoroljon nyomást Iránra – jelentős fegyveres erők megtartása révén a Közel-Keleten, valamint lépések tételével az iszlám rezsimmel szembeni erejének bemutatására. Izrael azzal a feltételezéssel dolgozik, hogy az ilyen lépések jelentősebbnek tekinthetők, ha a csütörtökön folytatódó bécsi nukleáris tárgyalások időkeretén belül megtörténnek, és a tárgyalások akadozása miatt az erődemonstráció eredményesnek bizonyulhat.

Gantz továbbá úgy véli, most van itt az ideje annak, hogy az Egyesült Államokban „B-tervként” ismertté vált – azaz a szankciókat és hiteles katonai fenyegetést – előmozdítsák. Washingtonba indulása előtt Gantz találkozott Kochavival és a katonai hírszerzés vezetőjével is, hogy tájékoztatást kapjon az iráni kérdéssel kapcsolatos legújabb fejleményekről.

Izraeli tisztviselők szerint a Moszad hírszerző ügynökség igazgatója, David Barnea ezen a héten szintén Washingtonban tárgyal Bill Burns CIA igazgatóval és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval Iránról.

Zeev Elkin (Új Remény) lakásügyi és építésügyi miniszter a légi gyakorlatot kommentálva a Kannak a következőt nyilatkozta:

„Az a cél, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. Izraelnek készen kell állnia minden forgatókönyvre; nem hagyjuk Iránnak, hogy atomfegyvere legyen. Sajnos Izrael a múltban gyengeséget mutatott, és létfontosságú, hogy most éberen kezeljük a helyzetet.”

,,Bárki, akinek van szeme, láthatja, hogy az irániak Szíriában próbálnak beépülni” – tette hozzá Elkin. „Mindent megteszünk, amit csak tudunk, és eddig számos sikert értünk el. Nem fogok semmi konkrétumba belemenni, de Izraelnek megvannak a tűréshatárai”.