Donald Trump elnök videón lejátszott beszéde az ENSZ Közgyűlése előtt 2020. szeptember 22. Fotó: videó képernyőfotó

ujkelet.live

Donald Trump akkori amerikai elnök állítólag elégedetlen volt Izrael részvételével Kaszim Szulejmáni iráni parancsnok meggyilkolásában.

Az iráni Forradalmi Gárda elit al-Kudsz egységének parancsnokának kiiktatása 2020. január elején az amerikai-izraeli együttműködés csúcspontjának tűnt, de valójában a szövetségesek közötti feszültség egyik fő pontja lett.

Az Axios jelentése szerint Trump arra számított, hogy Izrael és Benjámin Netanjahu akkori miniszterelnök aktívabb lesz a műveletben.

„Izrael nem járt el helyesen” – mondta Trump Barak Ravid újságírónak. „Nem beszélhetek erről a történetről. De nagyon csalódott voltam amiatt, amilyen formában Izraelnek köze volt ehhez az eseményhez… Az emberek a megfelelő időben hallani fognak erről.”

Egy volt amerikai tisztviselő azt mondta Ravidnak, hogy Trump nehezményezte, hogy Netanjahu „az utolsó amerikai katonáig hajlandó harcolni Iránnal”.

Ravid áprilisban és júniusban két interjút készített a volt elnökkel a ,,Trump békéje: Az Ábrahám-egyezmény és a Közel-Kelet átformálása” című könyvéhez, mely vasárnap jelent meg Izraelben.

Ravid szerint nem világos, hogy Trump haragja teljesen jogos-e. Egy magas rangú izraeli védelmi tisztviselő azt mondta, hogy Izrael aktívabb szerepvállalást javasolt az izraeli erők számára, de az Egyesült Államok ragaszkodott ahhoz, hogy ő hajtsa végre a csapást.

Izrael állítólag kulcsfontosságú hírszerzési támogatást is nyújtott az Egyesült Államoknak, beleértve Szulejmáni mobiltelefonjának nyomon követését.

A volt magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta Ravidnak, hogy Trump haragja nem volt teljesen jogos, de a történteket abba a dobozba helyezte, amelybe a NATO iránti érzelmeit – a szövetségesek azt akarják, hogy az Egyesült Államok harcoljon helyettük.

Netanjahu megpróbálta Trumpot félrehúzni hogy kárpótolja, amikor 2020 szeptemberében ellátogatott a Fehér Házba az Ábrahám-egyezmény aláírása miatt, de Trumpot nem győzte meg, és továbbra is úgy vélte, Netanjahu felhasználta őt, nyilatkozta Ravidnak egy volt fehér házi tisztviselő.

január 3-án éjjel Szulejmáni – Irán regionális meghatalmazott hálózatának, valamint a nemzetközi hírszerzési és terrorműveleteknek a parancsnoka – megérkezett Bagdadba.

Néhány perccel azután, hogy autója elhagyta a repülőteret, egy amerikai drón rakétákat lőtt ki rá. A helyszínen életét vesztette, Abu Mahdi al-Muhandis iraki milícia vezetővel együtt.

A Trump-kormány azon állításáról, hogy Szulejmáni „közvetlen fenyegetést” jelentett, heves viták folytak akkoriban. Trump a Raviddal folytatott interjúkban azt állította, hogy az iráni tábornok Irakban volt, hogy találkozzon a milícia parancsnokokkal, és támadásokat tervezzen amerikai célpontok ellen.

,,Nem azért jöttek össze, hogy gyermekgondozásról beszéljenek, oké? Rengeteg borzasztó rossz szándékuk volt. És mi ezt tudtuk. Szóval nagyon erős volt az érzés bennem, hogy az országunknak tényleg nincs más választása” – mondta Trump.

Egy volt magas rangú izraeli tisztviselő szerint a Trump-kormány más magas rangú tagjai, köztük Mike Pence alelnök, nagyra értékelték Izrael szerepét a Szulejmani-gyilkosságban és annak utóhatásaiban.