Beidézte a Kneszet-gárda Ben-Gvirt, miután egy parkolási szóváltás közben fegyvert rántott az arab őrökre – itt nem kellenek hamis tanúk a biztonsági kamarák rögzítették
rablás fegyveres pisztolyos

ujkelet.live

A Kneszet-gárda szerdán beidézte a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt Otzma Jehudit frakciójának vezetőjét, Itamar Ben Gvirt, hogy emlékeztesse a szabályokra, miután a képviselő pisztolyt rántott egy parkolóhely miatt az arab biztonsági őrökkel folytatott szóváltás során.

Ben Gvirnek a Kneszet-gárda engedélyezte a fegyverviselést.

Míg a baloldali Meretzből Mosszi Raz parlamenti kérdéssel fordult a Közbiztonsági Minisztériumhoz, az elítéltek fegyvertartási engedélyére vonatkozóan. Ben Gvirt többször elítélték a múltban, többek között terrorcsoport támogatása miatt.

„Felszólítom a közbiztonsági minisztert, hogy alaposan vizsgálja meg azt a politikát, amely lehetővé teszi a súlyos bűncselekményekért elítélt Ben-Gvir számára, hogy fegyvert tartson a kezében” – mondta Raz, miután egy videó került elő az esetről.

Ben-Gvir, egy prominens kahanista azt állította, hogy veszélyben érezte az életét. Kihívta a rendőröket a parkolóházba, és később azt mondta, hogy őrizetbe vették az őröket. Az izraeli rendőrség szerdán közölte, hogy ez nem igaz, hozzátéve, hogy az őrök arról számoltak be, hogy a képviselő volt az, aki megfenyegette őket.

Ben-Gvir szerint ő, a sofőrje és egy másik kahanista vezető, Bentzi Gopstein azért mentek a Tel-Aviv-Expóra, hogy részt vegyenek a Kissze Rahamim Jesiva által szervezett eseményen.

,,Leparkoltuk az autót, majd ott termett két állítólagos biztonsági őr” – mondta.

A Tel-Aviv-Expót felügyelő Tel Aviv-Jaffó önkormányzat szerint Ben-Gvir illegálisan parkolta le autóját, és a vita csak azután kezdődött, hogy megkérték, hogy parkoljon máshol.

Mohamed Sawky, a biztonsági őr, akit Ben-Gvir megfenyegetett, azt mondta, ,,figyelmeztettem őt, hogy ha a rendőrség megérkezik, parkolási bírságot fognak kiszabni”.

„Nem fenyegetőztem” – tette hozzá Sawky –, ,,ő azonnal megtámadott, és fenyegetőzni kezdett.”

Sawky azt is elmondta, hogy Ben-Gvir ,,elvett egy fegyvert valakitől, aki vele volt”, és “erőszakos volt”.

Ben-Gvir azt állította, azért húzta elő a fegyvert, mert úgy érezte, hogy az élete veszélyben van.

,,Elővettem a fegyverem, nem céloztam rájuk” – mondta Ben-Gvir, hozzátéve, hogy a fegyver egy rövid időre meghátrálásra késztette az őröket, de miután újrakezdődött a szitkozódás és fenyegetés, kihívta a rendőrséget.

,,Elkezdtek szitkozódni, és felszólítottak, hogy menjek el az autóval” – tette hozzá. ,,Azt mondtam nekik, hogy nyugodjanak meg, és elmegyünk. Aztán odajöttek hozzám, miközben szitkozódtak és fenyegetőztek.”

Az incidensről készült felvételen az egyik őr azt mondja Ben Gvirnek: ,,Te fegyvert rántottál rám? Azt mondtam, hogy ne parkolj ide.”

Az egyik klipen Ben Gvir látható fegyverrel a kezében a pár felé halad kiabálva: „Te nem fogsz engem fenyegetni, gondoskodom róla.”

Gopstein videóján az őr kiabál Ben Gvirékre: ,,Ha igazi férfiak vagytok, gyertek, fegyverek nélkül, mindnyájatokat kicsinálom.”

,,Az incidens katasztrófával is végződhetett volna” – mondta Ben Gvir. „Láttam magam előtt a biztonsági őröket, akik gyűlölettel a szemükben átkoztak és azzal fenyegetőztek, hogy bántani fognak. Bármelyik pillanatban életveszélyes erőszakot követhettek volna el.”

Ben Gvir sürgette a rendőrséget, hogy emeljenek vádat az őrök ellen, mondván, hogy a köz biztonsága érdekében börtönbe kell kerülniük.