Erdogan kóser vacsorán látta vendégül a muszlim többségű országok vezető rabbijait  – hiphop , zsinagóga épül Ciprus szigetén

 

Ilyen nincs , csak a mesében. Bár jómagam is többbször kerültem közvetlen bizalmas viszonyba befolyásos politikusokkal és kértem, szorgalmaztam valamit, de csalódnom kellett. Persze nem mindig, mert emlékszem, hogy amikor a könyveim kiadásához kértem támogatást vagy a miskolci villanyrendőr újjépitését szerettem vona elérni mindenkinél megértésre találtam. Tehát vannak még csodák.  Főleg Keleten, a repülő szőnyeges Seherezádés világban, Röviden, Erdogan török elnök  baráti vacsorára invitálja a régió zsidóságának vezetőit.  A ciprusi főrabbi szóba hozza, szerényen megemlíti, hogy nincsen zsinagógájuk egy lakásban imádkoznak. Az elnök – áldassék a neve mindörökké – előkapja a varázspálcáját, pardon a telefonját és felcsörgeti a szigetország török helytartóját. A hívott félt arra utasítja, hogy gondoskodjon egy zsidó templomról.  Gondolom a helyi kormányzó aznap éjszaka nem aludt. Reggel korán felhívta az elnöki palota titkárságát, s megkérdezte, tényleg Erdogan hívta őt vagy csak álmodta. Így aztán még aznap kiírta a tendert egy állami finanszirozású zsinagóga megépítésére, amelyet Erdogan és az új izraeli miniszterelnök közösen avat majd fel. Ha csak időközben nem változik meg valami arrafelé. Egyébként miután magam is utánajártam, biztosan állítom ez nem egy mese. Alább olvasható a hívatalos közlemény.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán este kiadós, szigorúan kóser vacsorával vendégelte meg a muszlim többségű országok főrabbijait az ankarai elnöki palotában. A Mavi Marmara hajón 2010-ben véghezvitt izraeli gyilkolászás miatt Izraellel több mint egy évtizede hadilábon álló török elnök az utóbbi időben már több kísérletet is tett a zsidó állammal való kibékülésre, s most a muszlim országokban működő vezető rabbiknak igyekezett bizonygatni, hogy mennyire elítéli az antiszemitizmust, s kiválónak tartja az izraeli-török gazdasági kapcsolatokat. Még zsinagógaépítésre is utasítást adott az „észak-ciprusi” elnöknek – írja a middleeast.in-24.com és a Jedi’ot Áháronot. Recep Tayyip Erdogan a rabbiktól kapott ajándékkal (videókép)

Nekem most már senki ne mondjon semmi rosszat a török szultánról
Sajnos szamovárt nem kaptunk – elnök úr, viszont találtunk egy csodálatos hannuka  gyertyatartót, ilyen még biztosan nincs magának…. Szembetünő Erdogan öröme az ajándék láttán.

Az ankarai elnöki palotában Recep Tayyip Erdogan által összehívott nagy találkozón a többi között megjelent Kazahsztán, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Uganda, Nigéria, Albánia, Koszovó és „Észak-Ciprus” főrabbija. Tunézia és egy másik Maghreb ország, Marokkó főrabbija a koronavírus miatti utazási korlátozások miatt nem érkezett meg Törökországba. (Arról nincs hír, hogy a két nagy európai muszlim ország, Germanisztán és Gallisztán főrabbija végül is miért maradt távol a nagy szultán összehívta találkozóról – H. J.) A mintegy 100 ezer zsidót képviselő Iszlám Országok Rabbijainak Szervezetét közel három évvel ezelőtt hozták létre, s az 14 ország zsidóságát képviseli. Erdogan, a főrabbik vendéglátója (fotó: AA Photo) Izraeli hírmagyarázók szerint Recep Tayyip Erdogan komoly gazdasági gondokkal küzd, s a zsidóság iránti jóindulatát mutatva ezért hívta Ankarába a főrabbik szervezetének képviselőit. A török elnök az elnöki palotában többfogásos, szigorúan kóser, pazar vacsorát adott a muszlim országokból meghívott rabbiknak.

Étkezés közben a szultán nem győzte bizonygatni, hogy mennyire elítéli az antiszemitizmus mindenfajta megnyilvánulását. Azt is mondta: Törökország, s személy szerint ő fölveszi a küzdelmet az antiszemitizmussal, akárcsak az iszlámfóbiával. Erdogan egyben emlékeztette a rabbikat arra, hogy Törökország is aláírta a holokauszttagadást tiltó, illetve a holokauszt iskolai oktatásáról szóló nemzetközi egyezményt. Recep Tayyip Erdogan és vendégei az elnöki palotában (fotó: Twitter) „A Törökország és Izrael, illetve a zsidók közti kapcsolat mindig is erős volt, s az is marad. Izrael és Törökország gazdasági kapcsolatai manapság erősebbek, mint valaha (sic!), s azok a jövőben csak erősödni fognak”, jelentette ki (nem kis túlzással – H. J.) Recep Tayyip Erdogan. Mandy Hitrik, az Iszlám Országok Rabbijai Szervezetének elnöke, az isztambuli askenázi zsidó hitközség rabbija a találkozó után a Jedi’ot Áháronotnak elmondta: „Erdogan igen szívélyes volt velünk, s erélyes szavakkal ítélte el az antiszemitizmust. Az elnök azt is mondta, hogy a holokauszt tagadása az emberiség ellen elkövetett bűncselekmény”. Erdogan azt is hangsúlyozta a meghívottaknak, hogy „Izrael és Törökország kapcsolatainak normalizálása fontos, amelyre nemsokára sor kerül”. A török elnök átveszi a rabbik ajándékát (fotó: Török Elnöki Palota) A török megszállás alatti, magát „Észak-Ciprusi Török Köztársaságnak” nevező, s Ankarán kívül senki által el nem ismert ciprusi területen nincs zsinagóga, s az ott élő zsidók a Chabad égisze alatt egy magánházban, szinte titokban gyűlnek egybe istentiszteletre – panaszolta el Erdogánnak „Észak-Ciprus” főrabbija. A szultán erre valóságos bűvészmutatvánnyal kápráztatta el a rabbikat: azon nyomban, a találkozó helyszínéről telefonált „Észak-Ciprus” elnökének, Ersin Tatarnak: „Kellene nekünk terület zsinagógaépítéshez. Nem lehetséges ugyanis az, hogy az éppen nálam vendégeskedő észak-ciprusi főrabbinak ne legyen zsinagógája. Szerintem ez döbbenetes állapot”.

A bőkezű vacsora elköltése után Recep Tayyip Erdogan meghívott rabbi vendégei még az elnöki palotában elvégezték a közös a má’árív nevű esti imát. Gondolom voltak vagy tízen , így még egy gyászimát is mondhattak.

A fogadás végén a meghívott rabbik nevében Mandy Hitrik, az isztambuli askenázi zsidó közösség rabbija egy díszes hanuka-gyertyatartót ajándékozott a török elnöknek.