Riport: Az orosz jelzavaró rendszer Szíriában navigációs problémákat okoz az Izraelbe tartó repülőknél 2022-02-01

Ismét navigációs problémákkal küzdenek a Földközi-tenger irányából Izraelbe tartó repülőgépek az Oroszország által Szíriában telepített jelzavaró rendszer miatt, közölte hétfőn a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A Kan szerint a probléma egy jelzavaróval kapcsolatos, amelyet a latakiai Hmeimim légibázison helyeztek üzembe, közel ahhoz a helyhez, ahol a közelmúltban állítólag izraeli légicsapásokra került sor. A tisztviselők azonban állítólag úgy vélik, hogy a zavarás más célpontok ellen irányul, és Izrael járulékos veszteség a történetben.

Néhány amatőr radarfigyelő már a zavarásról szóló jelentés előtt felfigyelt az Izraelhez közeledő repülőgépek furcsa viselkedésére.

A jelentés szerint a problémák pár hete kezdődtek, és Izrael üzenetet küldött Moszkvának, amelyben tájékoztatta, hogy a rendszer zavart okoz a polgári légterében.

Oroszország azonban állítólag visszautasította az izraeli kérést, és ragaszkodik ahhoz, hogy a rendszerre szükség van a Szíriában állomásozó katonái védelmében.

A jelentés szerint Izrael azon dolgozik, hogy „semlegesítse” a zavarást, de további részleteket nem közölt.

Úgy tűnik, hogy a repülőgépek GPS-vételét érintő interferencia az elektronikus hadviselés „hamisításnak” nevezett formájából fakad, Oroszországot már vádolták azzal, hogy védekező intézkedésként használja, annak ellenére, hogy ez zavarja a közeli repülőgépeket és hajókat.

Az egyik pilóta azt nyilatkozta a Kannak, hogy a jelenség miatt a pilótáknak hirtelen kell reagálniuk, például amikor a repülőgép GPS-irányítórendszere azt jelzi, hogy a gép más helyen van, mint valójában, vagy váratlanul fel kell emelniük a gépet.

„Amibe belefutottunk, az [elektromágneses] spektruminterferencia kelet felől, aminek megértése eltartott egy ideig” – mondta a pilóta.

A pilóta szerint a tisztviselők tudnak a problémáról, de „homokba dugták a fejüket”, ahelyett, hogy hivatalos panaszt tettek volna.

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, a katonaság ,,Izrael Állam többdimenziós védelmének részeként védekezik és cselekszik a fenyegetésekkel szemben”.

A riport szerint Izraelben egyesek úgy vélik, hogy a zavarással Oroszország arra törekszik, hogy megmutassa, ki a főnök Szíriában, megjegyezve, hogy az ottani légicsapások közül sokat az izraeli hadseregnek tulajdonítanak.

2019-ben az izraeli polgári légiközlekedési hatóságok nyilvánosan panaszkodtak, hogy a hasonló orosz zavarások „jelentős hatást gyakorolnak a repülőgép pilótafülkéből történő üzemeltetésére, valamint a légi forgalom irányítására”.

Oroszország álhírnek minősítette a vádakat, de a probléma a közelmúltig rendezve volt.

Mindeközben a szíriai állami tévé közölte, hogy Izrael hétfő hajnalban támadásokat hajtott végre Damaszkusz közelében. Ez volt az első támadás azóta, hogy Oroszország a múlt héten bejelentette, hogy a szíriai légierővel közös katonai járőrözést folytat a légtérben Szíria határai mentén, beleértve a Golán-fennsíkot is.

A járőrözést követően a Ynet híroldal arról számolt be, hogy izraeli katonai tisztviselők tárgyalásokat folytatnak az orosz hadsereg tisztjeivel a feszültség csillapítása érdekében.

A jelentés szerint az izraeli tisztviselők nem igazán értik, miért változtatott nyilvánvalóan Izraellel szembeni politikáján Oroszország, amely jelezte, hogy ezek a közös járőrözések rendszeresek lesznek.