Az izraeli erők a világ legnagyobb haditengerészeti gyakorlatán vesznek részt
Az izraeli haditengerészet közös biztonsági őrjárata az amerikai 5. flottával 2021. november 3. fotó: Izraeli Védelmi Erők

ujkelet.live

Hétfőtől kezdve az izraeli haditengerészet több tucat ország és nemzetközi katonai szervezet mellett részt vesz az Egyesült Államok 5. flottájának nemzetközi tengerészeti gyakorlatán, amely a világ legnagyobb haditengerészeti gyakorlata, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

Az amerikai haditengerészet szerint 60 katonáságból több mint 9000 fő vesz részt az IMX rövidítéssel ismert gyakorlaton, amely személyzet nélküli haditengerészeti rendszerekre és a mesterséges intelligencia használatára összpontosít.

A résztvevők között van számos olyan ország, amellyel Izraelnek nincs formális kapcsolata, mint például Omán, Comore-szigetek, Dzsibuti, Szomália, Jemen és Pakisztán, valamint számos olyan ország, amellyel Izrael a közelmúltban normalizálta kapcsolatait, például Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek.

„A rakétahajó-flottilla és a víz alatti küldetésekért felelős egység az amerikai 5. flottával fog tréningezni a Vörös-tenger térségében, az átfogó gyakorlat részeként” – áll az Izraeli Védelmi Erők közleményében.

„A gyakorlat erősíti regionális biztonságunkat és elősegíti regionális együttműködésünket” – tette hozzá az izraeli hadsereg Twitteren.