PETA nagykövete, Sir Paul McCartney azt üzeni: „Fogjunk össze” az állatkísérletek tilalmának érvényesítésére irányuló törekvésekben

 

Stuttgart / Budapest, 11. február 2022Sir Paul McCartney az állatvédelem hosszú ideje elkötelezett híve a „Save Cruelty-Free Cosmetics” (Óvd a kegyetlenségmentes kozmetikumokat) nevű Európai polgári kezdeményezés mellé állt. A PETA nemzetközi szervezetei, valamint a Dove, a The Body Shop és a több mint 100 állatvédő szervezet által indított kampány, arra szólítja fel az Európai Uniót (EU), hogy tartsa fenn és erősítse meg a kozmetikumokkal kapcsolatos állatkísérletekre vonatkozó tilalmát.

McCartney teljes nyilatkozata a következő:

Mindannyian úgy gondoltuk, a küzdelem lezárult, és hogy az állatokon végzett kozmetikai tesztek Európában már a múlté, de sajnos ez nem így van. Az Európai Vegyianyag-ügynökség továbbra is nyulak, patkányok, halak és más állatok ezreinek felhasználását igényli a kozmetikai összetevők teszteléséhez. Viszont hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ennek vége legyen. Egyetlen állatnak sem szabad szenvednie a szépségért, ezért az uniós állampolgárokat arra kérjük, hogy látogassanak el a savecrueltyfree.eu weboldalra, és írják alá az európai polgári kezdeményezést a tilalom fenntartása érdekében. A petíció aláírása mindössze egy percet vesz igénybe – és életeket menthet.”

Amint McCartney utal rá, az Európai Vegyianyag-ügynökség által megkövetelt tesztek során még mindig állatok ezreit kényszerítik arra, hogy belélegezzék vagy lenyeljék a kozmetikai összetevőket, és az EU állatokon végzett tesztelési tilalma – amely globális szinten példamutató értékű – veszélybe került, mert új követelmények vonatkoznak elkerülhető állatkísérletekre az évek óta biztonságosan használt összetevők tekintetében.

A további tesztelésre megjelölt összetevőket világszerte forgalmazzák, és ezért hatással lesznek arra, hogy mindenki továbbra is kegyetlenség-mentes termékeket tudjon vásárolni, hacsak nem cselekszünk most. A kezdeményezés sikeréhez – lakhelytől függetlenül – 1 millió uniós állampolgár támogatására van szükség, ezért ezt az üzenetet világszerte meg kell osztani.

A PETA – amelynek mottója részben így hangzik: „az állatok nem a mieink, hogy kísérletezzünk rajtuk” – ellenzi a fajizmust (angolul: speciesism), amely egy emberi felsőbbrendűségi világnézet.