Tovább erősíti tömegközlekedési zöld programját Miskolc –   Környezetbarát CNG midi buszokat vásárol az MVK

 

 

Miskolcot iparváros helyett ma már sokkal inkább „zöld és okos városnak” nevezhetjük, ugyanis elsőként csatlakozott a magyarországi városok közül a környezet védelmét és fenntarthatóságát szem előtt tartó Zöldebb Városokért (Green City) mozgalomhoz. Jelentős megújuló energetikai és okos megoldásokat alkalmazó közlekedésfejlesztési projekteket valósított meg. Ezek közül az egyik legjelentősebb beruházás a sűrített földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzése volt, amellyel elősegíthető a sűrűn lakott városok levegő minőségének javítása. Az MVK Zrt. az elavult, dízel autóbuszait 75 darab CNG autóbuszra váltotta, a Zöld Busz projekt keretében pedig már folyamatban van 10 darab elektromos, környezetkímélő, klímasemleges, városi, elektromos busz gyártása és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítése. Az elektromos járművek ez év nyarán állhatnak forgalomba Miskolcon.

 

Miskolc városvezetése a Miskolc Holding Zrt. és az MVK Zrt. tervei között szerepel a meglévő dízelüzemű autóbuszok lecserélése. Ezért új, sűrített földgázüzemű CNG midi autóbusz lízing konstrukcióban történő beszerzését hagyta jóvá legutóbbi ülésén a Miskolc Holding Zrt. Igazgatósága. Az MVK nem állt le ebben a nehéz gazdasági helyzetben sem a fejlesztésekkel – mondta Demeter Péter az MVK Zrt. vezérigazgatója, aki a midi buszok kapcsán hozzátette, hogy Miskolc domborzati adottságaihoz jól tud alkalmazkodni egy ilyen jármű, sok viszonylaton forgalomba tudjuk állítani, ahova gyorsabban és hatékonyabban el tud jutni ez a típus, mint egy csuklós változat. Ilyen járatok például a 9-es, 11-es, 28-as, valamint 68-as autóbuszok, de ötletként már felmerült az is, hogy akár egy-egy új viszonylatra állítanánk forgalomba ezeket a járműveket. A hat darab környezetkímélő, CNG meghajtású midi autóbusz érkezése 2022. év végén várható. A járművek műszaki követelményében természetesen szerepel a már megszokott klimatizálás, elektronikus utastájékoztatás, kamerarendszer és utasszámláló berendezések is.

 

Veres Pál Miskolc MJV polgármestere az esemény kapcsán kiemelte, Miskolcon a tömegközlekedés nagy múltra tekint vissza, hiszen a villamosközlekedés már 1897-ben megindult a városban.  A buszközlekedésre még jó néhány évet kellett várni, egészen 1948-ig.

Miskolc lakosságszáma a nyolcvanas években tetőzött, az ország második legnagyobb városaként és legjelentősebb nehézipari területének központjaként több mint 200 000 lakosa volt. A közlekedési vállalat is ekkor érte el maximális teljesítményét: 1988-ban 274 busza és 44 villamosa volt és közel 200 millió utast szállított.

2019-ben Magyarország Kormánya Nemzeti Buszstratégiai Programot indított. A program fő célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz járműpark megújítása a hazai buszgyártás erősítésével, valamint a „Zöld” irányelvek mentén történő beszerzések támogatása.

Ezen a „zöld” úton tovább haladva kívánunk most 6 db környezetkímélő, CNG meghajtású midi autóbuszt vásárolni. A hat darab CNG midi autóbuszbeszerzés megvalósításához közbeszerzési eljárás lebonyolítása szükséges. Reményeink szerint akár már 2022 év végén is forgalomba állhatnak az új járművek.