Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EP képviselői elött felszólalva 2022. március 1. Fotó : Twitter képernyő fotó

ujkelet.live

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán támogatásra szólította a zsidókat, miközben azzal vádolta Oroszországot, hogy „el akarja törölni” az ukránokat, országukat és történelmüket.

„Most a világ összes zsidójához szólok. Nem látjátok, mi történik? Ezért fontos nagyon, hogy zsidók milliói szerte a világon ne maradjanak most csendben” – mondta Zelenszkij, aki maga is zsidó.

„A nácizmus hallgatásban születik. Szóval kiabáljatok a civilek meggyilkolása miatt. Kiabáljatok az ukránok meggyilkolása miatt.”

Az ukrán vezető videóbeszédében azt mondta, hogy egy holokauszt-mészárlás helyszínén célpontot talált keddi rakétacsapás azt mutatja, hogy ,,Sokak számára Oroszországban a mi Kijevünk teljesen idegennek számít”.

1941. szeptemberében negyvennyolc órán belül közel harmincnégyezer zsidót gyilkoltak meg a kijevi Babij Jar szurdoknál, a főváros náci megszállása alatt. A mészárlást SS-csapatok helyiekkel együttműködve hajtották végre, a szörnyű emberirtásról azonban évekig hallgattak vagy legfeljebb az ukránok elleni támadásként említették, ugyanis a helyszín évekig tömeges kivégzések színtere volt. A náci mészárlás 1943-ig mintegy százezer áldozatot követelt köztük zsidókat, romákat, ellenállókat és szovjet hadifoglyokat.

Az ukrán hatóságok szerint magában a támadásban öten vesztették életüket kedden.

,,Nem tudnak semmit fővárosunkról. A történelmünkről. De parancsuk van a történelmünk eltörlésére” – mondta Vlagyimir Putyin elnök inváziós csapatáról.

„Mi lesz ezután, ha még Babij Jart is eltalálják, milyen más ‘katonai’ objektumok, ‘NATO-bázisok’ fenyegetik Oroszországot? Szent Zsófia-székesegyház, Lavra, András-templom?” – kérdezte, utalva azokra a kijevi helyszínekre, amelyeket az ukrán és orosz ortodox hívők szentnek tartottak szerte a világon.

Az ukrán elnök vádja szerint a szovjet uralom alatt a hatóságok „Európa különleges részén, az ima és az emlékezés helyén” építették a tévétornyot és egy sportkomplexumot.

,,Melléképületek. Parkot építettek oda. Eltörölni Babij Jar valódi történetét…” – jelentette ki.

Jáir Lapid külügyminiszter kedden kijelentette, hogy Izrael „elítéli a Babij Jar emlékműben és a zsidó temetőben okozott károkat”, de Oroszországot nem említette.