A Ynet kijevi tudósítója szerint Babij Jar sértetlen

ujkelet.live

A Babij Jar emlékművet nem rongálta meg az orosz rakétacsapás, állítja a Ynet riportere, aki szerdán járt a helyszínen.

Keddi jelentések szerint az orosz erők Kijevben egy területet vettek célba Babij Jar mellett, ahol a második világháborúban a német megszálló csapatok és az ukrán segédcsapatok több tízezer zsidót mészároltak le.

Az orosz támadás a világ számos vezetőjéből és szervezetéből, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnökből is felháborodást váltott ki.

A Ynet kijevi riportere azonban azt mondta a helyszínen tett látogatás után, hogy az emlékmű nem sérült meg, és magát a helyet nem találta el bomba, rakéta vagy tüzérségi lövedék.

A károk a közeli kijevi kommunikációs és televíziós torony komplexumban keletkeztek, mintegy 300 méterre az új emlékműtől és egy kilométerre a régitől.

Az ukrán és orosz zsidók finanszírozásával épült hatalmas új helyszín egy nagy bronz emlékművet és sok kisebbet foglal magában, a halottak emlékére, köztük ukránokéra, akiket a nácik és segítőik gyilkoltak meg a környéken.

Az ukrán kormány kedden arról számolt be, hogy a helyszín és a környező zsidósírok megsérültek.

A felhőtakaró felett repülő repülőgépekről három rakéta landolt a kommunikációs tornyot körülvevő épület körül, nagy károkat okozva a hozzátartozó épületekben.

De maga a hatalmas torony sértetlen maradt. Egyes ukrán televíziós hálózatok rövid időre megszűntek sugározni, valószínűleg az antennákat érő lökéshullám miatt.

A jelek szerint az oroszok megpróbáltak olyan támadást végrehajtani, amely a közvéleményben visszhangot vált ki, és növeli a szorongást a kijevi lakosok, valamint az ország más részein élő ukránok körében.

Andrej, a létesítményben szolgálatot teljesítő őrök egyike elmondta, hogy két társát kórházba szállították.

A Ynet szerint úgy tűnik, a híradás, hogy magát a Babij Jar emlékművet találat érte, az ukrán félretájékoztatási kampány része volt, amelynek célja az ellenség destabilizálása.

,,A világnak: mi értelme van 80 évig azt mondani, hogy ‘soha többé’, ha a világ néma marad, amikor bomba hull Babij Jar ugyanazon helyére? Legalább 5-en meghaltak. A történelem ismétli önmagát” írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Twitteren.

„Putyin a holokauszt eltorzítására és manipulálására törekszik, hogy igazolja egy szuverén demokratikus ország illegális invázióját, teljesen visszataszító” – olvasható az emlékhely tanácsadó testületének elnöke, Natan Saranszky közleményében. ,,Szimbolikus, hogy Kijev támadását azzal kezdi, hogy lebombázza a legnagyobb náci mészárlás helyszínét, Babij Jart.

Mi, a Babij Jar Holokauszt Emlékközpontnál, amely Európa legnagyobb holokauszt tömegsírjára épült, azon dolgozunk, hogy megőrizzük a történelmi emlékezetet a történelmi igazság több évtizedes szovjet elnyomása után, hogy a múlt gonoszságai soha ne ismétlődhessenek meg. Nem szabad megengednünk, hogy az igazság ismét a háború áldozatává váljon.”

1941. szeptemberében negyvennyolc órán belül közel harmincnégyezer zsidót gyilkoltak meg a kijevi Babij Jar szurdoknál, a főváros náci megszállása alatt. A mészárlást SS-csapatok helyiekkel együttműködve hajtották végre, a szörnyű emberirtásról azonban évekig hallgattak vagy legfeljebb az ukránok elleni támadásként említették, ugyanis a helyszín évekig tömeges kivégzések színtere volt. A náci mészárlás 1943-ig mintegy százezer áldozatot követelt köztük zsidókat, romákat, ellenállókat és szovjet hadifoglyokat.

Zelenszkij szerdán támogatásra szólította a zsidókat, miközben azzal vádolta Oroszországot, hogy „el akarja törölni” az ukránokat, országukat és történelmüket.

„Mi lesz ezután, ha még Babij Jart is eltalálják, milyen más ‘katonai’ objektumok, ‘NATO-bázisok’ fenyegetik Oroszországot? Szent Zsófia-székesegyház, Lavra, András-templom?” – kérdezte, utalva azokra a kijevi helyszínekre, amelyeket az ukrán és orosz ortodox hívők szentnek tartottak szerte a világon.

Az ukrán elnök vádja szerint a szovjet uralom alatt a hatóságok „Európa különleges részén, az ima és az emlékezés helyén” építették a tévétornyot és egy sportkomplexumot.

,,Melléképületek. Parkot építettek oda. Eltörölni Babij Jar valódi történetét…” – jelentette ki.

Jáir Lapid külügyminiszter kedden kijelentette, hogy Izrael „elítéli a Babij Jar emlékműben és a zsidó temetőben okozott károkat”, de Oroszországot nem említette.