Naftali Bennett minisztereknök Moszkvából Berlinbe tartva 2022. március 5. Fotó: Miniszterelnöki Hivatal

ujkelet.live

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap 18 órakor beszédet intéz a Kneszet tagjaihoz.

Anatolij Viktorov, Oroszország izraeli nagykövete sürgős találkozót kért Miki Levi Kneszet-elnöktől az ügyben, melyre szerdán került sor.

A 12-es csatorna pénteki riportja szerint a feszült találkozón a nagykövet figyelmeztetéssel élt, mondván, ,,annál, aki közvetítőként lép fel a felek között, az egyensúly a legfontosabb.” Ez egyfajta “intő jel” az oroszok részéről, hogy Izrael egy lépéssel se menjen tovább, nehogy elveszítse semleges státuszát az oroszok szemében.

Az orosz nagykövet nem kérte, hogy Vlagyimir Putyin elnök is felszólalhasson, inkább azt akarta elérni, hogy az orosz parlamenti képviselők tarthassanak egy tájékoztatót az izraeli képviselőknek a beszéd előtt, „hogy elmagyarázzák Oroszország nézeteit és álláspontját az aktuális eseményekről”.

Naftali Bennett miniszterelnök tárgyalásokat folytat Zelenszkijjel és Putyinnal, hogy megtalálják a módját a háború befejezésének.

Zelenszkij ZOOM-beszédét a Kneszet egyik csarnokában fogják közvetíteni, és a képviselők bárhonnan becsatlakozhatnak, de a mikrofonjuk le lesz némítva. A 12-es csatorna szerint a közvetítés lebonyolítására egy műveleti szobát állítanak fel a komplexumban.

Az esemény házigazdája a Kneszet elnöke lesz. Levi nyitóbeszédet fog mondani egy bizottsági teremből, majd Zelenszkij felszólalása után záróbeszédet fog mondani.

A Kneszet összes tagja és minisztere meghívást kapott az eseményre.

Naftali Bennett miniszterelnök és Jáir Lapid külügyminiszter úgy döntött, hogy mindketten részt vesznek rajta. Részben azért döntöttek így, mert attól tartanak, hogy kevés képviselő fog részt venni a Zoom-beszédben, és nagyobb részvételre akarnak ösztönözni, állította a Haaretz.

A 12-es csatorna riportja szerint Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető, aki régóta Putyin közeli barátjaként prezentálja magát, minden bizonnyal részt vesz a beszéden.

Zelenszkij beszédét közvetíteni fogják egy nagy képernyőre kivetítve Tel-Avivban, a Habima téren is.

Ukrajna izraeli nagykövetségének tisztviselői szerdán arra kérték Tel Aviv-Jaffó önkormányzatának vezető tisztviselőit, hogy szervezzék meg az eseményt, az izraeli közvélemény szélesebb rétegeinek megszólítása érdekében.

Az ukrán nagykövetség mérlegelte annak lehetőségét is, hogy Zelenszkij külön beszédet mondjon az izraeli nyilvánosság előtt, de végül elvetette, állítja a Haaretz hírportál.

A beszédet a médiában is közvetítik majd, és online is megtekinthető lesz.

Levi kezdetben nem hagyta jóvá Zelenszkij beszédét a plénumban, arra hivatkozva, hogy a Kneszet szünetre ment és felújítási munkálatokra kerül sor.