Miskolc MJV Önkormányzata felelős gazdaként óvja a város ingatlanvagyonát

 

 

Miskolc MJV Önkormányzata és a város vezetése visszautasítja azokat, a választási kampánynak köszönhető politikai vádakat, miszerint áron alul értékesített volna a város ingatlant. A város ingatlanértékesítésével kapcsolatos adatok közérdekűek, így azokba bárki betekinthet, de Miskolc MJV Polgármesteri Hivatalának Belső Ellenőrzési Osztálya is rendszeresen végez vizsgálatot ebben a témában is. Így történt ez tavaly novemberben is, amikor szúrópróbaszerűen 9 darab Önkormányzati tulajdonú lakás értékesítését ellenőrizték.

 

Miskolc MJV önkormányzati testülete 2020-ban fogadta el a város új ingatlangazdálkodási koncepcióját, amelynek része volt egyes önkormányzati ingatlanok – egészen pontosan 739 darab – értékesítése is. Az értékesítésre kijelölt 739 ingatlan bérlői előzetes árajánlatot kaptak, amelyben egy várható értékbecslési értékről tájékoztatták őket. Ezen adatok ismeretében 301 bérlő jelezte vissza, hogy megvásárolná az általa korábban bérelt ingatlant, és mindeddig 58 darab valós értékesítés történt.

 

Az Önkormányzat felelős gazdaként eljárva időről időre szakmai vizsgálatot kezdeményez a Miskolc Holding Zrt. ingatlangazdálkodásával és ingatlanértékesítési gyakorlatával kapcsolatban. A tavaly novemberben kezdődött vizsgálat egy több mint 40 ingatlanból álló értékesítési csomag kapcsán indult, kiterjesztve az ingatlanok hasznosítási, értékbecslési és értékesítési eljárásaira is. A vizsgálat tekintetében rendelkezésre álló dokumentumok alapján megállapításra került, hogy az elidegenítési folyamatot a társaság szabály- és jogszerűen, törvényesen végezte.

 

Az ellenőrzés alá vont lakások vonatkozásában az elidegenítési döntés meghozatalához benyújtásra kerültek érvényes ingatlanforgalmi értékbecslések, amelyeket több esetben is külsős, független cég végzett. Az értékesíteni kívánt lakások forgalmi értékének jóváhagyására a Városgazdálkodási- és Üzemeltetési Bizottságnak van jogosultsága.

A vizsgált lakások elidegenítésének tekintetében azonban – a koronavírus következtében kialakult törvényi szabályozásnak eleget téve – Miskolc MJV polgármestere volt köteles döntést hozni. A lakások elidegenítését az ingatlangazdálkodó a Lakásrendeletben foglalt értékesítési eljárás szerint végezte.

 

A vizsgálatról szóló jelentéstervezet várhatóan 2022. március 31. napjáig elkészül, de a részeredményekből már jól látszik, az eladások a törvénynek és a város lakásrendeletének megfelelően történtek. Miután az eladások jogszerűek voltak, így kijelenthetjük, valakik politikai haszonszerzés céljából terjesztenek valótlanságot Miskolcról, a városról.