Zárt ülésen határozott a közgyűlés arról, hogy a város vegyen-e fel 8 milliárd forintnyi kölcsönt, melynek fele korábbi tartozások egyenlítésére, 4 milliárd pedig gazdaságfejlesztésre ment volna: az indítványt végül nem szavazták meg.
Fotók: Parai Roland

– A választás lezárult vasárnap. Ennek fényében, a csütörtöki közgyűlés elején békejobbot kínáltam az ellenzéki frakcióknak, és ismét felajánlottam az együttműködést, amit a megválasztásom előtti kampányom óta hirdetek. Mindez azért szükséges, mert nagyon nehéz gazdasági helyzettel állunk szemben: éppen csak túljutottunk a kihívásokon, amiket a koronavírus állított elénk, de máris meg kell birkóznunk az orosz-ukrán háború beláthatatlan következményeivel, amelyek érinteni fognak minden magyar állampolgárt, így a miskolciakat is – mondta Veres Pál csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján. Hozzátette, ahelyett, hogy az ellenzék elfogadta volna a békejobbot, nyílt hadüzenetet intézett a polgármester ellen.

– Közös feladatunk a város működtetése, valamint az, hogy Miskolcot egy élhetőbb, vonzóbb, jobb hellyé tegyük. Akik a közgyűlésben ülnek, mind erre tettek esküt. Ezért is érdemes megnézni pontosan, miről szólt a szóban forgó előterjesztés.

A felvett összeget két dologra szerették volna fordítani. Ezeket részletezte is Veres Pál.

– 2005-2006-ben Miskolc is belesodródott egy svájci frank alapú kötvényfelvételbe – hasonlóan többszázezer magyarhoz, akik ilyen formában kötöttek hitelszerződést. A családok úgy próbáltak kimenekülni a gazdasági válság után ebből a helyzetből, hogy igyekeztek átváltani forint alapúvá a hitelüket. Ezt megtehette volna az előző városvezetés is a saját tartozásával, vagy – a mostaninál sokkal kedvezőbb feltételek mellett – ki is fizethette volna azt. Ez a feladat most – egy igen nehéz gazdasági helyzetben – ránk marad.

A hitel első felét arra fordítanánk, hogy megszabaduljunk attól a tehertől, amit egy svájci frank alapú kötvény jelent a város számára, hiszen a kamatterheket fizetjük – ez több százmillió forint egy évben – , a tőketartozás viszont nem csökken. Ezt szerettük volna forintra átváltott hitellel kiegyenlíteni, ami által nemhogy nőne, hanem csökkenne Miskolc hitelállománya

– mondta a városvezető.

– A második részből finanszíroznánk a gazdaság fejlesztését. Ez azért szükséges, mert hetente több megkeresés érkezik tőlünk cégektől, akik szeretnének a városba települni. Egyszerűen fogalmazva: ha ezt a befektetési lehetőséget elszalasztjuk, akkor Debrecent és Nyíregyházát választják helyettünk ezek a vállalatok. Épp ezért a gazdasági fejlesztés nem felelőtlen költekezés, hanem a város javát szolgáló, jól átgondolt lépés – állította Veres Pál.

Itt tartanák az érdeklődőket

Szopkó Tibor alpolgármester részben megerősítette a fenti állításokat, néhány ponton kiegészítve azokat.

– Az ellenzéki frakciók nem csak elutasították a feléjük nyújtott békejobbot, de be is csapták a miskolciakat, amikor azt állították, hogy eltűnt az a pénz, amit annak idején a kötvényeken keresztül vett fel a város. Valójában ebből a forrásból fejlesztették a Mechatronikai Ipari Parkot, ami azóta is jövedelmet termel Miskolcnak. Egyebek mellett ebből valósult meg a belváros rehabilitációja is, ami a bérleti díjak formájában szintén folyamatos pénzt hoz. Szóval hazugság, hogy ez a forrás eltűnt. Az viszont tény,

hogy ezt a korábbiakban említett kötvényállományt a 2010-es év elején sokkal olcsóbban ki lehetett volna egyenlíteni – akkor ugyanis az állomány közel 3 milliárd forinttal lett volna kevesebb, mint amit most, 12 évvel később vissza kell fizetnünk. Ezt a problémát nem oldották meg, így ránk maradt

– fejtette ki a városvezetés álláspontját Szopkó Tibor.

– A gazdaságfejlesztő intézkedésekkel kapcsolatban hadd közöljek egy tényt: 68 komoly befektető jelentkezett a közelmúltban Miskolcon. Ezek egyre nagyobb területi valamint energiaigénnyel jelennek meg nálunk.

Ha azt akarjuk, hogy ne Nyíregyházára, Debrecenbe vagy Kecskemétre kerüljenek a beruházások, akkor fejlesztenünk kell, mert iparterületeket a közvetlen elődeink nem fejlesztettek. Ennek köszönhetően jelenleg nem tudjuk kiszolgálni a befektetői igényeket

– fogalmazott az alpolgármester, aki hozzátette ezekre a problémákra egy működő lehetőség volt: a mostani, elutasított javaslat.
– Egyre inkább úgy tűnik, az ellenzéki képviselőtársaim nem Miskolcot, hanem kifejezetten a saját politikai érdeküket képviselik a közgyűlési teremben – tette hozzá Szopkó Tibor.