Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a Fehér Házban, első találkozójukon 2021. augusztus 27. Fotó: Avi Ochajon/GPO

ujkelet.live

Öt jelenlegi és volt amerikai és izraeli tisztviselő szerint a Biden-kormány felvetette az ötletét egy találkozónak magas rangú izraeli és palesztin tisztviselők között a Fehér Házban, jelentette a Walla híroldal.

Amerikai tisztviselők az elmúlt négy hónapban többször is felvetették ezt a lehetőséget az izraeli tisztviselőknek, és tárgyaltak a palesztinokkal, egyiptomiakkal és jordánokkak is. Noha az izraeli fél nem utasította el határozottan, számos fenntartással éltek.

Az alacsony szintű megbeszélések a lehetséges találkozóról a Fehér Ház legaktívabb részvétele a palesztin-izraeli konfliktusban a tavaly májusi gázai harcok óta.

Egy ilyen találkozó esélye azonban, mutat rá a Walla, jelentősen csökkent szerdán, miután Naftali Bennett miniszterelnök kormánya elveszítette parlamenti többségét.

Mivel több jobboldali törvényhozó fontolgatja az átállást az ellenzékhez, Bennettnek – aki maga is konzervatív és ellenzi a kétállami-megoldást – kevés mozgástere lesz a palesztin kérdésben.

A Fehér Ház azt javasolta, hogy a találkozót ne államfői, hanem nemzetbiztonsági tanácsadók szintjén tartsák, és összpontosítsanak az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti biztonsági és gazdasági együttműködésre, az Egyesült Államok, Egyiptom és Jordánia támogatásával, nyilatkozta Barak Ravidnak három jelenlegi és volt amerikai, valamint két izraeli tisztviselő.

Egy izraeli és egy volt amerikai tisztviselő szerint az Egyesült Államok először tavaly decemberben vetette fel a lehetőséget Izraelnek.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal több fenntartással élt, köztük Bennett álláspontját, miszerint nem folytat semmiféle politikai tárgyalást a palesztinokkal, közölte a két izraeli tisztviselő.

Amikor a Fehér Ház februárban ismét felvetette a kérdést, Bennett úgy döntött, hogy nem ad egyértelmű választ, hanem megvárja, hogy az ötlet lendületet kap-e.

Izrael széles egységkormánya – amely bal- és jobboldali pártokat is magában foglal – úgy döntött, hogy nem vesz részt békekezdeményezésekben a palesztinokkal az ebben a kérdésben fennálló belső megosztottság miatt.

Ugyanakkor Bennett kormánya felhagyott a Benjamin Netanjahu-korszak minden párbeszédet elutasító politikájával.

Beni Gantz védelmi miniszter többször találkozott a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal, és Izrael próbálja megerősíteni a Palesztin Hatóságot.

A kormány példátlan lépéseket is tett Júdea és Szamária és Gáza gazdaságának javítására, például 20 000 munkaengedélyt adott a gázaiak számára izraeli munkavégzésre.

A lehetséges találkozó egy módja annak, hogy a Fehér Ház nemzetközi és regionális támogatást mutasson az ilyen bizalomépítő intézkedésekhez.

Míg Abbásznak diplomáciai sikert és égetően szükséges jelzést nyújthat, hogy a palesztin népnek van politikai horizontja, ugyanakkor – mivel biztonsági tisztviselők között tartanák – Egyiptomot és Jordániát is magában foglalná – lehetővé téve Bennettnek, hogy elmondhassa, ez nem minősül politikai tárgyalások kezdetének.

Úgy tűnik, jelenleg az izraeli politika jelenti a legnagyobb akadályt ennek megvalósításában, és amerikai és izraeli tisztviselők szerint az elmúlt hetekben elhaltak a tárgyalások egy esetleges találkozóról.

,,Folyamatos megbeszéléseket folytatunk valamennyi közel-keleti partnerünkkel a regionális integráció fokozásáról a közös kihívások kezelése érdekében. Ezek a megbeszélések teljesen konstruktívak” – mondta a Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselője.

Bennett hivatala közölte: „Nem kommentálunk az Egyesült Államok kormányával folytatott párbeszédünket”.