Örvös mangábé kölyök született a Miskolci Állatkertben

 

 

Mindössze két és fél éve tartják ezeket a veszélyeztetett főemlősöket, mégis már a második kölyök jött a világra a csapatban. Az egyhónapos utóddal együtt így most már nyolc tagot számlál a létszámuk a Miskolci Állatkertben.

Az örvös mangábé (Cercocebus torquatus) egy kevésbé ismert, Közép-Afrika esőerdeiben élő főemlősfaj. Habár vadon élő állományának létszámára vonatkozóan nincsenek hivatalos becslések, az biztos, hogy ritkasága révén veszélyeztetett fajnak minősül. Ezért hozták létre az európai állatkertek a faj megőrzését segítő tenyészprogramot, amelyhez 2019. év végén a Miskolci Állatkert is csatlakozott. Ráadásul egyre aktívabban is részt tudnak vállalni a tenyészprogram sikereiben, hiszen idén tavasszal már a második miskolci mangábé kölyöknek örülhetünk.

 

Az állatkert – és Magyarország – első örvös mangábé kölyke, Kirabo 2020 szeptemberében jött a világra. A csapat legifjabb tagja csaknem napra pontosan másfél évvel később, idén március 17-én született. Anyja már rutinos szülő, hiszen a mostani kölyök már a hatodik kölyke, akit a megszokott tapasztalattal, nagy gondossággal nevel. A csapat fiatal tagjai, persze, mindannyian nagyon kíváncsiak az új jövevényre, aki azonban egyelőre még anyjával tölti minden idejét.

Az örvös mangábék kölykei mintegy öt és fél hónapos vemhesség után jönnek a világra. A kölykök életük első heteiben folyamatosan anyjuk hasán kapaszkodnak. Néhány hét elteltével már el-elhagyják anyjukat, és az idő múlásával egyre jobban eltávolodnak tőle. Külső megjelenésük is így változik folyamatosan, hiszen a világra jövő utódok arcbőre világos, amely csak később kezd el sötétedni. A felnőttekre jellemző vörös szőrzet a fejük tetején is csak két-három hónapos korukban kezd látszani, de közel féléves korukra alakul ki a kifejlett egyedek jellegzetes szürke-fehér-vörös színezete.

 

Az állatkertben immáron nyolc örvös mangábé él: a két szülő állat, Valerius és Sina mellett öt kölykük, Alice, Ajo, Fridoline és Kirabo után az alig egyhónapos legifjabb utód, valamint Elani, egy tavaly érkezett nőstény alkotják a csapatot. Ezzel az európai állománynak több mint egytizedét Miskolcon lehet látni, mivel a nyilvántartások alapján 17 állatkertben mindössze 72 egyede él. A szaporodásuk pedig eseményszámba megy, hiszen az elmúlt tizenkét hónapban mindössze négy kölyök jött a világra kontinensünk állatkertjeiben.