Nem mindenkinek van előkostolója –  Vlagyimir óvatos – mi van ha allergiás valamire az étekfogó – mivel etetnek minket

Azért ez nem akármilyen megtiszteltetés. Maga Putyin elnök tölti meg barátja poharát. Amikor megláttam ezt a fotót elsőre az jutott eszembe ki lehet ez a fontos ember. Nos, a hírből  – jóval az ukrajnai  különleges hadmüvelet kezdete előtt – elárulták a jobbján ülő nem más mint a gyermekkori barátja.  Egyben az úgynevezett előkóstolója. A fene se tudja, hogyan működik ez a valóságban és milyen protokollt alkalmaznak Moszkvában. Milyen lehet ez a gyakorlatban?  Bármit iszik eszik Vlagyimir a barátja előtte leteszteli. Hogyan is történhet ez. Szerencsétlen igaz barát, számára nincs más alternatíva mint, hogy azzal táplálkozik amivel Putyin. Nem lehet könnyű dolga. Én például a szárnyasokat mellőzöm talán a csirke melle és a libamáj amelyekkel kivételezek. Ennek a bácsi kinézetű előkóstolónak viszont nem lehet válogatrni.  Ott helyben lenyeli, leöbliti amit elé tesznek majd várnak, kémlelik a hatást, hogyan érzi magát, érez e valamilyen hatást. Mondom a frankót , ha kajáról van szó számomra nehéz óvatoskodni. Számomra nem lenne kellemes ha a mellettem űlő teli szájjal eszik nekem meg azt kellenne figyelni lefordul e a székről vagy nem. S mi lehet akkor ha ez a baráti étekfogó valamire allergiás.  Sok tucat kérdésem lenne, de a Kreml aligha válaszolná meg ezeket. Pláne most.

Viszont elmesélem, hogy gyermekkoromban sokszor dolgoztam a pártelit aligai üdülőjében. Pincérként és sok más egyéb fontos beosztásban mint például könyvtárosként és mentősként. Emlékszem a konyhán külön szobájuk volt a kormányőrségi konyha higéniai vegyészeknek. Nagy volt ott a szigorúság és a fegyelem, de olyan humán ételkostólója senkinek nem volt. Ma Pesten éppen a volt külügyi szálló előtt autóztam – s eszembe jutott , hogy Kádár és Mariska néni sűrűn jártak ide vacsorázni. Spontán. Bejelentés nélkül vagy ide vagy a Vasas klubba. Szóba se kerülhetett , hogy előkostólókat alkalmazzanak. Kiváncsi lettem, hogy voltak e ilyenek akár Rákosi idejében vagy később és ki mit tud ezekről a nem éppen felesleges allűrokról.  Mert szerintem  ismerve a világtörténelmet Napoleon sorsát – a folyamatos arzénes mérgezését – nem is olyan ördögtől való ez az előkostólás.

Ha csak azt veszük, hogy a nagy nyugati élelmiszerláncok hazai és otthoni áruválasztéka között micsoda különbség van érthető is az óvatosság. Egy jó példa erre – mi állítólag a takarmánynak számító banánt eszük, veszük míg az igazit Bécsben és Berlinben árusítják. A vizsgálatok szerint úgy tartják odaát – nekünk minden jó, csak legyen.