Műkincstolvajok lophatták el a miskolci zsidóság ravatalozó ágyát – dobra verik Izraelben – langyos nyomon is megcsíphetik a szarkákat

Ellopták, eltulajdonították a miskolci zsidó hitközség legalább két évszázados ravatalozó ágyát. Azt amelyik már az első miskolci zsidó imaház megalapításakor létezett.

Nem most még 2015 őszén tűnt el, s emlékszem annak idején is hírt adtam erről. Akkoriban közmunkások jöttek mentek a zsinagóga hátsó udvarán, ahol lomtalanítottak.  Mígnem egyszer csak lába kelt az értékes relikviának, amely szerény számítások szerint legalább 30 ezer miskolci zsidónak szolgált utolsó szakrális nyughelyeként. A tolvajlást akkor is jeleztük a rendőrségen, visszanéztük a videón a ki-be haladó teherautók forgalmát, de hiába.  Magam jártam a martintelepi hulladékfelvásárló telepen, sőt megfordultam egy ehhez közeli úgynevezett lelakott városrészen is ahonnan a rendőrség mentett ki a körém csődült felháborodott emberek tömegéből.

Nos, mostanában viszont jelezték,  egy izraeli aukciós ház éppen ezt a fémjelzett miskolci ereklyét verte dobra. Fotóval, kicsit megcsonkítva postázható darabokra vágva hirdették meg. Nem is titkolva, hogy honnan származik.  Nem ez az első eset, hogy innen a közösség tulajdonát képező műkincs rejtélyes módon tengerentúlra került. Illegálisan.

Tudomásom szerint megtették a rendőrségi feljelentést már csak azért is, mert ennek a ravatalozó vaságynak felbecsülhetetlen eszmei értéke van. Sejtésem szerint nem is akármilyen héber felirattal ellátott műkincs, tehát ez esetben nem érvényes az egyszerű lopásoknál szokásos öt éven túli elévülési idő.  Még van egy kis idő a kikiáltási ár blokkolásáig.  Nem tudom ki vagy kik azok, akik egy ilyen nem mindennapos relikviára pályáznak, egy biztos jómagam soha nem adnám el, de nem is vennék ilyet. Ez a miskolci zsidó hitközség jogos tulajdona és a történtek után a most megnyílt helyi zsidó múzeumban lenne helye.  Nagyon bízunk benne, hogy a rendőrség az Interpol és az izraeli zsaruk  közbejárásával gyorsan leállítja ennek a dobra verését. S a licitet megtámadva gyorsan visszajutatják ezt Miskolcra.

Megjegyzem nem az első ilyen eset, nemrégiben értékes több évszázadra visszatekintő miskolci zsidó anyakönyveket értékesítették ugyanígy aukció keretében. Tehát feltételezhető, hogy van egy erre a speciális műtárgyak lopására szakosodott tolvajbanda.

Sokat segítene, ha a közzétett jutalom reményében jelentkeznének azok, akik a lopással kapcsolatban valamilyen értékelhető információval szolgálhatnak. A képek háttere alapján is elképzelhető, ez a kovácsoltvas műtárgy még az országban található és csak a licit után akarják kicsempészni.