Kalkulálunk – készülünk a legrosszabb verzióra – a villamosszéken kívül minden áramfaló gépünk megvan

Zajlik a népnevelés. Idáig csak akkor nyitottam ki a villanyóra szekrényt, ha valamelyik biztosíték leverődött. Ilyenkor, mint a nagyok lámpással végig pásztáztam a sort és visszakapcsoltam azt, amelyik megadta magát. Hadd, dicsekedjek megesett, hogy magamtól szűrtem ki melyik háztartási gép vagy égő okozta a zárlatot.

Most viszont országos energiapolitikai népnevelés zajlik. Pánikhangulat van, szorzunk, osztunk, lapozgatjuk a régi villanyszámláinkat és kalkulálunk.  Ahány útmutatót végig követtem annyiféle eredményre jutottam. Csak egy biztos fizetni fogunk, s nem keveset. A héten az összes töltőt kihúztam a konnektorból, amikor nem használtuk. A feleségem után lopakodva lekapcsolom a lámpákat. Gépesített a háztartás, igazából a villamosszéken kívül minden áramfaló masinánk megvan. Ezentúl majd a polcon álmodoznak egy jobb világról. Állítólag a televíziók és a mikrohullámú sütők készenléti állapotát is érdemes áramtalanítani, amikor nincs rájuk szükség. Mert ugye sok kicsi sokra megy.

Közben tanulok, a mosó és a mosogatógép a hűtővel és a fagyasztókkal zabálja az áramot. Na meg a légkondicionáló sem termeli. A porszívó hangját sosem szerettem, tudom, ha búg zúg, akkor felfordulás van a lakásban. Megnyugtatóbb a gerlék turbékolását hallgatni. Sokkal jobb a villanyóra szekrény előtt tanácstalanul állva a számok vibrálását figyelni. Elsírom, hogy én valahogyan azokra a szép nagy fekete órákra emlékeztem, amelyeken fekete és piros számok kattogtak. Most szembesültem igazából, hogy ezek már nincsenek.  És ezeket az újakat pedig hosszú percekig kell lesni – dátumoznak, nulláznak és néhány másodpercig a fogyasztás mennyiségét is leolvashatjuk. Nem emlékszem, hogy mifelénk mostanában jártak volna a leolvasók. Vagy csak a családból én nem találkoztam vele csak a vízórással. Persze az is lehet, sőt elképzelhető, hogy ezeket a korszerű órának a központból is letudják csekkolni. Egyelőre csak abban vagyok biztos, hogy keresztül kasul van drótozva ne, hogy csalhassak. Bár tudomásom szerint ezeknél már nem opció a mágnesezés.

Ha valaki tudja, ezeket a csilivili órákat hogyan kell leolvasni – ossza meg velem a tudományát.