Fokozatos kenyérár-emelés jön Izraelben – nem vagyunk egyedül a világban
kenyeret

ujkelet.live

Jáir Lapid miniszterelnök és Orna Barbivai gazdasági miniszter hétfőn megállapodott abban, hogy korlátozzák a kenyér tervezett áremelését, és helyette szabályozott fokozatos emelést hajtanak végre, jelentette a Ynet hírportál.

A megállapodás szerint a szeletelt kenyér ára (jelenleg 7,11 sékel) 11 százalék helyett 5,5 százalékkal, a challah ára 21 százalék helyett 8 százalékkal, a fehér kenyér ára (5,12 sékel) 36 százalék helyett 5 százalékkal emelkedik.

A Pénzügyminisztérium árképzési bizottsága várhatóan decemberben további emelést vezet be a szeletelt kenyér és a challah árában, míg a fehér kenyér ára 21%-kal ugrik majd meg három hónapos időtartamra.

A miniszterek abban is megállapodtak, hogy 2023 áprilisáig megszüntetik az árszabályozást. Lapid arra kérte a minisztereket, hogy nyújtsanak be megfelelő finanszírozási tervet a növekvő élelmiszerköltségek kezelésére.

Az árbizottság megjegyezte, hogy a kenyérár-emelés hátterében az ukrajnai háború következtében a nemzetközi piacon egekbe szökő búzaárak állnak.

Barbivai gazdasági miniszter az élelmiszerláncoktól a szabályozott kenyér áremelések ideiglenes elhalasztását kérte, egyesek pedig beleegyeztek abba, hogy az árképzési bizottság döntése ellenére a következő két hétben marad az árkorlátozás.

Mindeközben Izrael két legnagyobb péksége, az Angel és a Berman a múlt héten petíciót nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz Barbivai azon szándéka ellen, hogy az árképzési bizottság ajánlásával ellentétben érvényben hagyja az árszabályozást.